La gran maqueta de l‘Esfera Armil·lar, cedida al Consell, s’exposarà al Llatzeret durant 20 anys

L’obra escultòrica dels artistes Rafael Trénor i Juan Enrique Almeida, fa 3’73 metres d’altura i 2’98 d’amplada i va guanyar l’any 1986 el concurs de l’Expo ’92 de Sevilla.

05/03/2019

El complex de Llatzeret exhibirà la maqueta gegant dels autors Rafael Trénor i Juan Enrique Almeida, la qual va ser construïda a la població menorquina de Sant Climent, durant dos llargs i apassionats anys en què hi va col·laborar molta gent del poble i empreses de l’illa. Du el títol de L'Esfera Armil·lar, i és un projecte macroescultòric de Rafael Trénor i José Antonio Fernández Ordóñez que va guanyar el 1986 el concurs de l’Expo 92 de Sevilla. Des de llavors, es va plantejar la seva construcció a diverses ciutats del món.

La maqueta, que reprodueix a escala 1/30 una esfera gegantesca de 80 m de diàmetre amb 8 meridians i 5 paral·lels i una altura total de 92 m, ha estat cedida per Rafael Trénor i els hereus del José Antonio Fernández Ordóñez al Consell Insular de Menorca de forma gratuïta per un període de 20 anys i per ser exposada de forma permanent al Llatzeret.

De valor incalculable, la maqueta està realitzada a escala 1/30 i té 3,73 metres d’altura i 2,98 metres d’amplada. Els materials emprats són DM, alumini, llautó, metacrilat, llautó fos i altres. La seva ubicació serà a la planta pis de l’edifici cuina-menjador que a hores d’ara es troba sense ús, on hi ha un gran espai obert de 5 metres d’altura màxima amb la coberta de dues vessants de teules amb bigues de fusta i quarts de marès i grans arcs apuntats.

El Departament de Promoció Turística del Consell Insular de Menorca, que dirigeix Maite Salord, du a terme diferents actuacions de millora de l’estat de l’edifici on s’ha d’ubicar l’obra.

L'esfera armil·lar és un instrument d'astronomia compost per diversos cercles assemblats en posicions meridianes i paral·leles anomenats armilles. La faixa zodiacal delimita l'àmbit en els que els planetes es desplacen i aquests floten a l'interior imitant els moviments del nostre sistema solar.

L'obra va néixer de la volta celeste vista des dels cels de Menorca i de les taules de Menorca, homenatges als déus i als homes. Els seus orígens es remunten a 1986, quan el projecte guanyà el Concurs d’Idees per a l'Expo 92 de Sevilla. Davant la impossibilitat de dur-lo a terme la “Sociedad Estatal para la ejecución de Programas Quinto Centenario” reprèn el projecte i encarrega la confecció de la maqueta. La manca de pressupost congela la construcció de l'escultura i fins l'any 2004, quan s'abandona la seva realització, sorgeixen iniciatives a Valdebernardo (Madrid), València, Brisbane i Berlín.

La maqueta es va elaborar íntegrament a Sant Climent, Menorca, al llarg de cinc mesos de l'any 1988, i finalment torna a Menorca on romandrà durant, com a mínim, 20 anys.

 

Notícies relacionades

Isaac Olives, Raquel Marquès i Josep Juaneda

Raquel Marquès, Josep Juaneda, Isaac Olives i Irene Estaún són nomenats directors insulars

Són els 4 primers nomenaments dels 7 que realitzarà Més per Menorca

Maite Salord, Susana Mora i Cristina Gómez signen l'acord programàtic

Més per Menorca assumeix la Vicepresidència i donarà un nou impuls a la Reserva de Biosfera

Més per Menorca ha signat l'acord al qual s'ha arribat entre els tres partits d'esquerres que formaran el nou equip del Consell Insular, la constitució del qual es farà efectiva aquest dissabte.