Es Castell acollirà Thalassa, el primer Centre del Patrimoni Marítim de Menorca

La proposta és a tres bandes: Consell de Menorca, Ajuntament des Castell i Amics de la Mar del Port de Maó. El projecte es presenta per a ser finançat a la convocatòria de l’Impost de Turisme Sostenible de 2018.

30/07/2018
Ubicació de les Pedreres de s'Arraval vella, on s'ubicarà el Centre THALASSA Ubicació de les Pedreres de s'Arraval vella, on s'ubicarà el Centre THALASSA

Menorca presenta una nova iniciativa en patrimoni, però aquesta vegada és en patrimoni marítim. El Consell Insular de Menorca, conjuntament amb l’Ajuntament des Castell i el Amics de la Mar del Port de Maó, han sumat esforços per a la creació del primer Centre de Patrimoni Marítim de Menorca, que durà el nom de Thalassa. La idea sorgeix dels Amics de la Mar que fa temps havien proposat aquesta idea al conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria i al consistori des Castell.

La finalitat és disposar d’un indret o espai adequat que expliqui a menorquins i visitants la importància del patrimoni marítim menorquí en la història recent de l’illa.

Concretament, la possibilitat de dur-se a terme va ser quan l’Ajuntament des Castell va posar a disposició d’Amics de la Mar dues de les antigues pedreres de s’Arraval Vella, accessibles des de la carretera que arriba de Maó, i en desús des de fa uns anys.

La idea inicial era de adequar els espais i amb una mínima habilitació per acollir-hi activitats, però a través de les converses s’ha transformat finalment en el projecte THALASSA, una aposta ambiciosa per crear el primer centre de patrimoni marítim de Menorca, que donarà al municipi des Castell un nou equipament cultural de gran atractiu, i permetrà als Amics de la Mar Port de Maó explicar i difondre les seves activitats de salvaguarda del patrimoni marítim.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament des Castell va encarregar a l’arquitecte Joan Josep Gomila l’elaboració d’un projecte bàsic per a la rehabilitació i adequació de les pedreres, i el Departament de Cultura i Educació del Consell va encarregar a Joan Alemany, economista i expert en ports i patrimoni marítim, el disseny del projecte museològic per definir els usos i el contingut d’aquest nou equipament.

El finançament del projecte, l’execució del qual es calcula en uns 700.000 euros, serà presentat conjuntament pel Consell Insular i l’Ajuntament des Castell entre les propostes d’inversió a càrrec de l’Impost del Turisme Sostenible en la seva convocatòria d’enguany, amb la idea que pugui començar a executar-se a partir de 2019.

El proper dijous 2 d’agost, a les 20:00 hores, les dues institucions presentaran a la ciutadania aquest projecte compartit, a la sala de plens de l’Ajuntament des Castell, en un acte que comptarà amb la participació dels dos professionals que l’han elaborat.

 

Notícies relacionades

Carretera Maó cap a Fornells

El Consell aprova licitar les obres d’un tram de la via Maó-Fornells per 932.042 euros

Les actuacions previstes són el segellat de fissures, capes de reforç d’aglomerat asfàltic, construcció de cunetes revestides de formigó i senyalització i abalisament.

L’exposició “Francesc de Borja Moll i Josep Maria Llompart” arriba a Menorca

L’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella acollirà la mostra del que va ser “una amistat fructífera” entre aquestes dues figures de la cultura de les Illes Balears en el segle XX. Serà aquest dimecres a les 19:00 hores.