La gran maqueta de l‘Esfera Armil·lar, cedida al Consell, s’exposarà al Llatzeret durant 20 anys

L’obra escultòrica dels artistes Rafael Trénor i Juan Enrique Almeida, fa 3’73 metres d’altura i 2’98 d’amplada i va guanyar l’any 1986 el concurs de l’Expo ’92 de Sevilla.

05/03/2019

El complex de Llatzeret exhibirà la maqueta gegant dels autors Rafael Trénor i Juan Enrique Almeida, la qual va ser construïda a la població menorquina de Sant Climent, durant dos llargs i apassionats anys en què hi va col·laborar molta gent del poble i empreses de l’illa. Du el títol de L'Esfera Armil·lar, i és un projecte macroescultòric de Rafael Trénor i José Antonio Fernández Ordóñez que va guanyar el 1986 el concurs de l’Expo 92 de Sevilla. Des de llavors, es va plantejar la seva construcció a diverses ciutats del món.

La maqueta, que reprodueix a escala 1/30 una esfera gegantesca de 80 m de diàmetre amb 8 meridians i 5 paral·lels i una altura total de 92 m, ha estat cedida per Rafael Trénor i els hereus del José Antonio Fernández Ordóñez al Consell Insular de Menorca de forma gratuïta per un període de 20 anys i per ser exposada de forma permanent al Llatzeret.

De valor incalculable, la maqueta està realitzada a escala 1/30 i té 3,73 metres d’altura i 2,98 metres d’amplada. Els materials emprats són DM, alumini, llautó, metacrilat, llautó fos i altres. La seva ubicació serà a la planta pis de l’edifici cuina-menjador que a hores d’ara es troba sense ús, on hi ha un gran espai obert de 5 metres d’altura màxima amb la coberta de dues vessants de teules amb bigues de fusta i quarts de marès i grans arcs apuntats.

El Departament de Promoció Turística del Consell Insular de Menorca, que dirigeix Maite Salord, du a terme diferents actuacions de millora de l’estat de l’edifici on s’ha d’ubicar l’obra.

L'esfera armil·lar és un instrument d'astronomia compost per diversos cercles assemblats en posicions meridianes i paral·leles anomenats armilles. La faixa zodiacal delimita l'àmbit en els que els planetes es desplacen i aquests floten a l'interior imitant els moviments del nostre sistema solar.

L'obra va néixer de la volta celeste vista des dels cels de Menorca i de les taules de Menorca, homenatges als déus i als homes. Els seus orígens es remunten a 1986, quan el projecte guanyà el Concurs d’Idees per a l'Expo 92 de Sevilla. Davant la impossibilitat de dur-lo a terme la “Sociedad Estatal para la ejecución de Programas Quinto Centenario” reprèn el projecte i encarrega la confecció de la maqueta. La manca de pressupost congela la construcció de l'escultura i fins l'any 2004, quan s'abandona la seva realització, sorgeixen iniciatives a Valdebernardo (Madrid), València, Brisbane i Berlín.

La maqueta es va elaborar íntegrament a Sant Climent, Menorca, al llarg de cinc mesos de l'any 1988, i finalment torna a Menorca on romandrà durant, com a mínim, 20 anys.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa limitar el consum als grans consumidors d’aigua

El partit menorquinista assenyala que només hi queden 32 dies per a l’estiu i demana al Consell Insular que ajudi els ajuntaments a impulsar les ordenances municipals

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit