La segona jornada de FiTUR ha deixat tot un reguitzell de reunions amb agents turístics amb impressions diverses. Es manté la incògnita sobre la marxa de la temporada, amb un Bréxit que condiciona les primeres contractacions de l’any i una accentuada competència de països fins ara inestables per qüestions geopolítiques.
En aquest context, la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) segueix fil per randa el full de ruta marcat per al present exercici i que preveu l’avançament i el reforçament de les accions promocionals als mercats emissors considerats prioritaris, tot amb l’objectiu d’estimular les reserves.
Al Regne Unit mateix ja s’hi actua amb campanyes des de principi d’any per posicionar Menorca, tant a través de touroperadors, companyies aèries i OTA’s, com de màrqueting directe. Per a les properes setmanes la promoció també es canalitzarà a Alemanya, França i altres mercats d’Europa central.
En aquest sentit, la vicepresidenta Primera i consellera de Promoció Turística del Consell, Maite Salord, ha apuntat que “la prioritat la tenim clara: que la temporada 2019 sigui bona per a Menorca. Amb aquesta finalitat fem feina i, per això, en un any complicat per la influència de determinats factors externs, principalment el Bréxit i la recuperació de destinacions competidores, hem decidit redoblar els esforços en els mercats que considerem prioritaris. Un d’ells és el britànic, on hem posat en marxa des de principi d’any una completa bateria d’accions adreçada a estimular les reserves. També ho farem en altres mercats, com l’alemany. Sempre amb els objectius estratègics intactes: ampliar la temporada, diversificar mercats i créixer en qualitat”.
Menorca, illa de l’esport
Amb motiu de la celebració del Dia de les Illes Balears a Fitur, les quatre illes han presentat iniciatives relacionades amb el turisme sostenible, que era el motiu central de l’edició actual. La consellera Salord ha estat l’encarregada de defensar el projecte “Menorca, illa de l’esport”.
Ha posat l’accent en tres dels efectes positius que aquest segment de demanda té en les destinacions que hi aposten: l’augment de la despesa, l’allargament de l’estada i la desestacionalització. “El turisme esportiu és sinònim de qualitat i sostenibilitat, dos objectius irrenunciables per a una illa declarada Reserva de Biosfera ja fa 25 anys”, ha assenyalat.
Segons les dades esgrimides per la consellera, “cada vegada són més els viatgers que tenen l’esport entre les seves principals motivacions, com ho confirma el fet que ja representi el 25% dels ingressos del sector a nivell mundial”.
Aquesta tendència creixent, l’impacte positiu en els principals indicadors turístics i els valors naturals que hi té associats fan dels turistes esportius un target prioritari. “Volem posicionar la nostra illa com una destinació esportiva a nivell internacional”, ha explicat.
Una declaració d’intencions que ha acompanyat de fets: la celebració d’una quinzena de competicions esportives amb impacte internacional, de les quals han destacat les proves que tenen com a escenari principal el Camí de Cavalls, la regata TP52 i el World Padel Tour; la disponibilitat d’una trentena d’instal·lacions esportives de primer nivell on es poden practicar tot tipus de disciplines; i l’existència d’un centenar d’establiments hotelers adaptats per a aquest tipus de demanda i amb una oferta especialitzada en turisme actiu i esport.
El partit ecosobiranista considera necessària la construcció d’una única depuradora nova que assumeixi el sanejament de les tres zones: Son bou, Sant Jaume i Torre Solí
El partit menorquinista critica que els atacs i cohibicions del portaveu popular Joan Pons Torres als síndics tenen com a objectiu acabar amb aquest òrgan independent de control a les administracions