Finalitzen les excavacions arqueològiques subaquàtiques de Calescoves (Vídeo)

La campanya de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Menorca ha suposat tot un èxit. Els treballs han permès recuperar nombroses restes de ceràmiques del segle III-II aC.

23/10/2018

Les excavacions arqueològiques al fons subaquàtic de Calescoves han conclòs amb èxit. Les activitats iniciades a principis de mes tenien l’objectiu de mostrejar el fons de la cala per aconseguir noves dades sobre la utilització de Calescoves i els fluxos comercials de l’illa en diferents períodes.

La campanya arqueològica és fruit de la col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i ha suposat un èxit per la salvaguarda del patrimoni arqueològic subaquàtic. Aquesta és la primera col·laboració d’ambdues institucions i s’emmarca en la Declaració de Palma que els governs de Catalunya, Illes Balears i País Valencià van signar el 2017 amb l’objectiu de col·laborar en matèria de llengua i cultura.

Recordem que Calescoves és el fondejador més important del costat sud de l’illa de Menorca des d’època prehistòrica, Aquest espai no només té importància pel que fa a les restes arqueològiques que es localitzen al fons del mar sinó també per les restes que es localitzen a la zona terrestre, coves d’enterrament, santuaris, poblat talaiòtic i possible restes portuàries.

Les excavacions arqueològiques han estat dirigides pel Consell Insular de Menorca  i el Museu de Menorca amb la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (Museu d’Arqueologia de Catalunya) que ha aportat la nau Thetis, embarcació especialitzada en la prospecció i l’excavació arqueològica subaquàtica, i el seu equip humà. Val a dir, en aquest sentit, que una part de les restes localitzades en el fons submarí de Calescoves són producte de la navegació i els naufragis relacionats amb l'antiga província romana de la Tarraconensis. Els treballs arqueològics han sigut un èxit determinant clarament que encara queda un important estrat arqueològic amb nombroses restes ceràmiques principalment del segle III i II aC.

A l’excavació hi han col·laborat estudiants de diversos indrets de l’estat espanyol, europeus i nord-americans. Un bon nombre d'estudiants han estat menorquins. Aquest és un fet important, ja que un dels objectius de la campanya era formar els futurs arqueòlegs subaquàtics de l'illa. Els estudiants que han col·laborat en els treballs han estat 3 de Menorca, tres de Catalunya, una de Madrid, una del País Basc, un de Croàcia i una de Califòrnia (USA). 

 

Notícies relacionades

Més per Menorca denuncia que el PP censura la Sindicatura de Greuges

El partit menorquinista critica que els atacs i cohibicions del portaveu popular Joan Pons Torres als síndics tenen com a objectiu acabar amb aquest òrgan independent de control a les administracions

Més per Menorca denuncia que el Consell no ha posat cap barca per protegir la posidònia aquest estiu

Esteve Barceló: “Lamentam que Menorca sigui l’illa amb menys vigilància i més fondejos il·legals”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit