El Consell i el Departament de Cultura de la Generalitat inicien les excavacions a Calescoves

Es tracta d’una intervenció arqueològica subaquàtica a l’assentament prehistòric d’aqueta cala del sud menorquí en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

05/10/2018

Els departaments de Cultura del Consell de Menorca i de la Generalitat de Catalunya inicien aquesta setmana les excavacions arqueològiques al fons marí de Calescoves, al sud del terme municipal d’Alaior. Una cala que fou utilitzada com a port o fondejador d’embarcacions en èpoques prehistòriques, la qual cosa desperta -tot i ja ha tingut intervencions  en altres ocasions- l’interès dels investigadors.

A pesar de ser un indret amb moltes restes prehistòriques al fons marí, no és possible, actualment, la prohibició del fondeig, l’ancoratge de les quals malmeten moltes restes que reposen al fons de la cala. Amb tot, el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, van considerar que la millor opció era realitzar una intervenció que permetés recollir i documentar les peces arqueològiques que encara resten al fons de la cala per tal d'evitar la pèrdua d'informació històrica.

L’interès del Departament de Cultura de la Generalitat ve donat perquè una part de les restes localitzades en el fons submarí de Calescoves són producte de la navegació i els naufragis relacionats amb l'antiga província romana de la Tarraconensis, i comparteixen història i problemàtica de conservació amb les restes del litoral català, un fet que condueix a una relació d’intercanvi d’experiències i coneixements entre els arqueòlegs de cada zona.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya posa a disposició de l’operació el vaixell Thetis, una embarcació especialitzada en excavacions arqueològiques subaquàtiques, així com un equip d’experts de renom internacional. La valoració de tots aquests recursos representen uns 30.000 euros. En Consell, per la seva part, afrontarà la resta de les despeses necessàries per a les tasques d’investigació, que s’han pressupostat amb 15.800 euros.

El Thetis pernoctarà a Calescoves mentre el temps li ho permeti. Altrament tindrà la base d’operacions al port de Ciutadella, on disposa d’un lloc d’amarrament.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa reduir el nombre de places turístiques

El partit menorquinista demana al Consell Insular la creació de la borsa de places i condicionar l’expedició de cada nova llicència a la desactivació de dues places existents

Més per Menorca demana limitar la massificació nàutica a la mar

Els consellers menorquinistes proposen al Consell Insular l’elaboració del Pla director sectorial d’Ordenació del Litoral de Menorca

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit