La vida lliure, la pel·lícula dirigida per Marc Recha, produïda per La Perifèrica Produccions de Mallorca rodada íntegrament a Menorca, ha rebut avui el premi San Sebastián-Gipuzkoa Film Comission 2018. L’esmentat guardó es concedeix cada any en el marc del Festival de Cinema de San Sebastià, i premia el film que reflecteix millor els valors urbanístics, naturals, culturals o socials del lloc on va ser rodada. El premi és de 7.000€ per a la productora, i 3.000€ per a la Film Commission col·laboradora, en aquest cas la Illes Balears Film Commission, que forma part de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
El jurat ha estat format en aquesta ocasió per les actrius Goya Toledo i Bárbara Goenaga, la periodista de TVE Elena Sànchez, el guionista José Mari Goenaga, i l’expert en disseny Carlos Barrabés.
El conseller de Cultura i Educació de Menorca, Miquel Àngel Maria, i la consellera de Promoció Turística i presidenta de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Maite Salord, han reaccionat ràpidament a la notícia i han felicitat personalment el cineasta Marc Recha i el director de La Periférica, Cesc Mulet, que han acudit a Sant Sebastià per recollir aquest important guardó.
Maria ha recordat l’aposta que va fer el Departament de Cultura del Consell Insular per aquesta pel·lícula, des del convenciment que contribuiria a consolidar dintre i fora de Menorca “la valoració del paisatge i la protecció del patrimoni natural com la principal senya d’identitat de l’illa i del seu model territorial i social.” El conseller de Cultura afegeix que “justament enguany, quan se celebren els 25 anys de la Reserva de Biosfera de Menorca, el premi atorgat a La vida lliure pels seus valors paisatgístics és un regal inesperat però especialment ben rebut pel Consell Insular”.
També la vicepresidenta Salord ha comentat que “una pel·lícula rodada a Menorca és una carta de presentació davant tot el món, i ha destacat molt especialment que els valors que transmet La vida lliure coincideixin plenament amb els eixos de la promoció turística que impulsa la Fundació Foment del Turisme: la Menorca natural, cultural i sostenible, trets diferenciadors que contribueixen a posicionar Menorca amb una marca i uns valors propis dins el mercat turístic global”.
La pel·lícula va ser rodada íntegrament a Menorca la tardor de 2016, i mostra la vida de dos infants, germana i germà, que l’any 1918 viuen amb el seu conco, un pagès pobre, a la zona de La Vall de Ciutadella, (concretament a la platja des Bot) després que sa mare hagi emigrat a Alger. La història se situa en el context de l’epidèmia de grip que va colpejar Menorca, i amb el rerefons del contraban i el comerç d’armes durant la Primera Guerra Mundial.
Protagonitzada per dos infants menorquins, Mariona Gomila i Macià Arguimbau, que es posaven per primera vegada davant les càmeres, acompanyats pels veterans Sergi López i Miquel Gelabert, La vida lliure és un cant al paisatge de Menorca gràcies a l’acuradíssima fotografia d’Hélène Louvat, i mostra al mateix temps les dures condicions de vida al camp menorquí a principis del segle XX.
El partit menorquinista critica que els atacs i cohibicions del portaveu popular Joan Pons Torres als síndics tenen com a objectiu acabar amb aquest òrgan independent de control a les administracions
Esteve Barceló: “Lamentam que Menorca sigui l’illa amb menys vigilància i més fondejos il·legals”