Restaurat el mosaic de la basílica paleocristiana de Fornàs de Torelló

L’actuació ha anat a càrrec del Ministeri de Cultura a petició del Consell de Menorca. També s’han aprofitat les obres per renovar el tancament que s’havia fet fa uns anys per impedir l’accés d’animals (Més fotos sobre la fletxa).

27/07/2018

Les obres de neteja i restauració del mosaic de la basílica paleocristiana de Fornàs de Torelló, al terme municipal de Maó, ja han conclòs. La iniciativa era una proposta del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, i del seu conseller Miquel Àngel Maria, però l’ha duita a terme el Ministeri de Cultura durant els darrers mesos amb una inversió de 60.000 euros. També s’ha aprofitat per renovar i reparar el tancament construït fa uns anys per impedir el pas d’animals a sobre del mosaic, alhora que el protegeix dels elements climatològics.

El mosaic des Fornàs de Torelló és un dels dos exemples de mosaic al paviment en un edifici religiós dels primers anys del cristianisme que es conserven a Menorca, l’altre és el de l’illa del Rei, un fragment del qual actualment es pot veure al Museu de Menorca.

La basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló va ser descoberta i excavada a finals dels anys 50 del segle XX per Maria Lluïsa Serra i el notari Flaquer. Els anys 70 del segle XX l'Estat espanyol va adquirir la propietat d'aquest monument prehistòric i és per aquest motiu que aquesta administració s’ha encarregat de les inversions necessàries de condicionament i de restauració cada vegada que ha estat necessari, mentre que el Consell Insular se’n fa càrrec del seu manteniment ordinari. La brutor acumulada durant les darreres dècades, que ja no es podia eliminar amb una neteja mecànica i que necessitava la participació d'un restaurador, va motivar que el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca demanés al Ministeri de Cultura que es fes càrrec d'una intervenció.

Les tasques portades a terme han permès que el mosaic es pugui apreciar millor. Per altra banda, s'ha col·locat una capa de grava al voltant del mosaic, perquè el conjunt quedi cromàticament integrat.

La malla metàl·lica que protegeix el bé s'ha substituït totalment per una amb un diàmetre d'obertura més petit, que impedeixi el pas dels ocells. El gruix del filferro és més prim, fet que millora la visió des de l'exterior. També s'ha arreglat la plataforma de fusta que envolta l'estructura i l'escala d'accés. Finalment, s'han reposat els vidres de la banda nord, alguns dels quals s'havien romput.

La intervenció s'ha aprofitat per fer una fotogrametria de tot el mosaic, de forma que ara es disposa d'una imatge completa, sense deformacions i en bona resolució de tota la superfície. Aquesta imatge s'ha pogut emprar en la maqueta de la basílica que s'ha elaborat per al nou muntatge del Museu de Menorca, inaugurat fa pocs dies.

L’arquitecte director de les obres ha estat n’Enric Taltavull. També s’ha comptat amb els treballs tècnics de Montserrat Anglada, arqueòloga-restauradora i Ismael Moll Pelegrí, arqueòleg. L’arquitecta encarregada per part del Ministeri ha estat Maria José del Toro.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca denuncia que el PP censura la Sindicatura de Greuges

El partit menorquinista critica que els atacs i cohibicions del portaveu popular Joan Pons Torres als síndics tenen com a objectiu acabar amb aquest òrgan independent de control a les administracions

Més per Menorca denuncia que el Consell no ha posat cap barca per protegir la posidònia aquest estiu

Esteve Barceló: “Lamentam que Menorca sigui l’illa amb menys vigilància i més fondejos il·legals”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit