Son Catlar, una joia prehistòrica convertida en patrimoni de tots

La compra del jaciment permetrà poder invertir molt més al recinte emmurallat i obtenir tot el potencial arqueològic que s’hi amaga. Les autoritats locals i insular lloen l’adquisició per part del Consell.

29/06/2018

La adquisició per part del Consell Insular de Menorca del poblat prehistòric de Son Catlar esdevé una importantíssima iniciativa pública, ja que es tracta d’uns dels jaciments prehistòrics més preuats de les Illes Balears i de la Mediterrània Occidental. Les seves característiques, la seva grandària, el bon estat de conservació i el suposat tresor arqueològic que s’hi amaga (a dir dels més experts) esdevenen una oportunitat inajornable per destapar una indret d'un alt valor patrimonial.

El poblat prehistòric de Son Catlar està envoltat per una murada de 900 metres de perímetre, tot l’assentament té una superfície de 4,2 hectàrees, o sigui 42.000 metres quadrats. Al seu interior hi ha localitzats 4 talaiots i un recinte de taula únic a l’illa (a més de ser el més gran té dos portals d’accés). La taula, que s’intueix era la més gran de l’illa, ha perdut el capitell i la pedra suport està trencada. També hi ha nombrosos restes de cases talaiòtiques o cercles i altres habitacles. Al seu voltant, a l’exterior de les murades, també s’han trobat restes prehistòriques com hipogeus i necròpolis.

Son Catlar està classificat de Bé d’Interès Cultural (BIC), la màxima figura legal de protecció del patrimoni. Però la llei només obliga el propietari d’un BIC al manteniment bàsic i a deixar-lo visitar quatre dies al mes. Perquè Son Catlar desplegui tot el seu potencial de socialització (règim de visites ample, participació social, voluntariat, activitats didàctiques, vinculació de les escoles, especialment de Ciutadella, etc), és recomanable que sigui públic.

Un altre enorme potencial és el de la investigació i restauració. Si el Consell n’és el titular es podran obtenir ajudes de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment. Les mateixes ajudes que enguany ens permeten excavar i restaurar un talaiot i una cova a Montefí, adquirit pel Consell fa cinc anys; el Ministeri hi aporta 200.000€, el 75% del cost total.

Es preveu l’elaboració d’un pla que guiarà l’agenda d’investigació, el projecte social, i permetrà desplegar també tot el potencial turístic d’aquest jaciment. Caldrà instal·lar-hi un centre d’interpretació per acollir els visitants, explicar el poblat realitzar-hi activitats.

A mesura que avancin les investigacions i els programes d’excavacions, Son Catlar es destaparà com un punt cultural de primer nivell prehistòric. Aquest fet farà incrementar el valor patrimonial de l’illa, i concretament a la població de Ponent.

Ara, Ciutadella té l’oportunitat de tenir un jaciment de referència amb el qual establir una vinculació estreta que incrementarà el coneixement del passat i l’estima pel patrimoni cultural. Per cert: els materials arqueològics que sortiran a Son Catlar en les properes excavacions enriquiran enormement l’exposició del Museu Municipal de Ciutadella, en la seva nova ubicació de Can Saura.

Per altra banda, el gran interès que pot despertar la investigació d’aquest enorme poblat prehistòric el faran un referent importantíssim del turisme cultural i de forma específica del turisme arqueològic.

.Al vídeo de la capçalera, les autoritats locals i insulars vos manifesten la impressió que ha representat la comprar per part del Consell de Menorca.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca denuncia que el PP desprotegeix el territori i beneficia els infractors

Els menorquinistes adverteixen que la supressió de la Comissió de Medi Ambient agreujarà els problemes ambientals que pateixen les illes com l’abastiment de recursos com l’aigua per la falta de planificació i control

Emma Navarro, candidata de Més per Menorca a les eleccions europees

Navarro: “Hem de fer sentir la veu de Menorca a Europa, ja que la insularitat és present a tots els reptes i problemes que tenim, com l’habitatge, la mobilitat o l’excessiva dependència del turisme”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit