El Parlament constitueix dimecres una ponència per eliminar l’aforament dels diputats i càrrecs

Més per Menorca va proposar una reforma de l’Estatut d’Autonomia perquè els polítics també siguin jutjats per tribunals de primera instància, com la resta de ciutadans

13/02/2018

El pròxim dimecres dia 14 es constituirà una ponència per a la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. L’objectiu és eliminar del text l’aforament dels diputats balears. Tot plegat, a proposta de Més per Menorca, qui va aconseguir que s’aprovàs una Proposició no de llei (PNL) el mes de setembre que ho demanava.

La proposta de resolució de la PNL aprovada diu:

“el Parlament de les Illes Balears acorda crear una ponència per tal d’estudiar i proposar un text de modificació de l’Estatut d’Autonomia, d’acord amb el que preveu l’article 139 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, que suprimeixi el règim d’aforament dels diputats i membres del Govern de les Illes Balears, i que afecta als articles 44.1., 56.7. i 57.5. de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears”.

 

Què és l’aforament?

L’aforament –que no s’ha de confondre amb la immunitat- és una situació jurídica segons la qual determinades persones pel càrrec que ocupen o per la funció que exerceixen no són jutjades pels tribunals de primera instància sinó pels tribunals superiors, com el Tribunal Suprem, o pels Tribunals Superiors de Justícia de les Comunitats Autònomes.

A l’Estat espanyol hi ha més de 10.000 aforats -uns 2.500 càrrecs públics i uns 7.500 jutges i fiscals- a diferència d'altres estats democràtics on no existeix la figura de l'aforat o s'aplica a molt poques persones.

Des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, l’any 1983, el nostre ordenament jurídic ha contemplat un règim especial d’aforament per als diputats i diputades autonòmics i per als membres del Govern de les Illes Balears.

Per què el volem eliminar?

A dia d’avui és àmpliament acceptat tant des de la societat civil com des de les formacions polítiques, que no es justifica seguir mantenint aquest tractament diferenciat per als responsables públics en l’aplicació de la Justícia, perquè vulnera el principi d’igualtat i no aporta cap garantia judicial. De fet, alguns experts consideren que l’aforament sols es pot entendre com un intent de protegir certs càrrecs fent que els jutgin tribunals més propers al poder executiu.

Més per Menorca presentarà a la ponencia una Proposta de llei amb els canvIs necessaris que s’han de fer a l’Estatut per agilitzar l’eliminació de l’aforament.

Notícies relacionades

Més per Menorca reitera la necessitat de crear una unitat de patologia dual a l’illa

La diputada Joana Gomila lamenta que el PP rebutgi la seva implantació

La Llei d’Habitatge de PP i VOX encobreix una amnistia urbanística als infractors

Josep Castells denuncia que la nova norma permet legalitzar construccions irregulars i regalar beneficis als infractors

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit