Sobre la realitat del finançament del projecte de s’Enclusa

COMUNICAT DE MÉS PER MENORCA

18/01/2018

Arran d’una sentència (després de ser rebutjat un recurs de cassació) el Govern de les Illes Balears ha retornat 7 milions euros adjudicats per l’Estat per al projecte del Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera a s’Enclusa de Ferreries, més altres 2 milions d’interessos, a tenor de la resolució judicial.

La història d’aquest projecte ve d’enrere. El Govern de les Illes va signar amb l’Estat entre l’any 2009 i 2010 diversos convenis finançats amb el Fons Estatutaris, que són fruit de la Disposició Addicional 6ª de l’Estatut. Aquests convenis li permetien al Govern de les Illes Balears rebre a la seva signatura un avançament important dels recursos necessaris per a la seva execució. Lògicament, molts d’aquests projectes no es preveien executar amb una anualitat.

El conveni de s’Enclusa es va signar el novembre de 2009. En aquest moment, es comptava amb un avantprojecte fruit d’un procés participatiu a l’àmbit de tota l’illa, amb la participació inclús del PP. És prou conegut que el PP mai va acceptar aquest projecte (a excepció a nivell local). Aquest avantprojecte està pensat des de la màxima autosuficiència i sostenibilitat ambiental.

Entenem que aquest procés es va allargar massa i abans d’acabar el mandat (maig 2011) no es va acabar aprovant el projecte. La vigència del conveni acabava el novembre del 2013 i posteriorment es va aconseguir una pròrroga fins el febrer del 2015.

Amb tot, i coneixent la posició del PP, entenem perfectament que amb tot aquest temps (maig 2011 a febrer 2015) no es va fer gairbé res. No va ser fins el novembre de 2014 que es va fer la primera passa respecte d’aquest projecte: encarregar una nova redacció del projecte a TRAGSA sense tenir en compte les entitats que van formar part del procés participatiu. Per cert, aquest projecte mai va veure la llum. Posteriorment es va intentar negociar una nova pròrroga, però després de no haver-se fet avanços, el juny de 2015 -unes setmanes abans de la presa de possessió del nou equip de Govern- des de Madrid es va obrir un expedient de devolució dels recursos. Un mes després va acabar amb la reclamació formal dels 7 milions d’euros i mesos després reclamada judicialment. I com se sap, amb sentència desfavorable pel Govern de les Illes Balears.

Paral·lelament el 2015, la presidenta del Govern i el ministre Montoro varen signar un protocol d’intencions per permetre el finançament del projecte de s’Enclusa, encara que no fos via fons estatutaris. Però el cert és que aquest protocol a dia d’avui no s’ha materialitzat en cap acord de finançament.

Per tant, el motiu de la pèrdua de finançament és la finalització de la vigència del termini d’execució del projecte previst en el conveni. És evident qui ha deixat esgotar els terminis sense haver fet res més que contractar un nou projecte, que no ha vist mai la llum. No és el suposat ús dels recursos líquids per pagar altres partides. Ho demostra el fet que l’actual Govern balear ja ha liquidat, fa poc temps, aquests 9 milions al Govern de l’Estat, prova clara que el doblers hi eren, com abans, perquè era una partida pressupostada. La voluntat de cada part queda clara i les responsabilitats polítiques també.

 

Notícies relacionades

Un greu error que posa en perill el benestar de moltes famílies

Noemí García, consellera de Més per Menorca

Europa i l’habitatge a les illes

Emma Navarro, candidata d'Ara Més-Ara Repúbliques al Parlament Europeu

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit