El diputat al Congrés, Vicenç Vidal, acompanyat del coordinador general de Més per Menorca, Esteve Barceló, i del portaveu del partit al Parlament de les Illes Balears, Josep Castells, visita l'illa de Menorca per reunir-se amb els responsables de les forces sindicals CCOO i UGT. Aquestes trobades han estat l’inici d’una roda de contactes que posteriorment continuarà amb el sector industrial de l’illa. L’objectiu principal és abordar la futura llei d'indústria, que podria incorporar especificitats per a les Illes Balears i el seu teixit industrial, amb la finalitat de potenciar-lo i facilitar la modernització i digitalització de les empreses.
Cal esmentar que el diputat Vicenç Vidal forma part de la Comissió d’Indústria del Congrés dels Diputats i serà un dels ponents d’aquesta nova llei amb la qual s’està treballant. Vidal amb la seva visita reafirma el seu compromís amb la indústria menorquina: “venc a Menorca perquè els treballadors i les empreses del sector industrial de l’illa puguin traslladar les seves reivindicacions particulars a Madrid i que aquestes siguin incloses en el redactat de la llei”. En aquest sentit, el diputat també ha expressat la seva preocupació per la situació generada a causa de la política aranzelària anunciada pel president dels Estats Units, Donald Trump. Vidal alerta que aquestes mesures podrien tenir un impacte negatiu en l’economia menorquina, perjudicant especialment sectors estratègics com el del formatge o el del calçat, dues indústries autòctones de gran pes a l’illa. El diputat considera que "l'Estat espanyol té el deure de protegir el futur de les empreses menorquines involucrades en aquests sectors amenaçats i salvagurdar un dels principals motors econòmics de l'illa que suposa la font de benestar per a moltes famílies".
En aquests moments el projecte de llei elaborat pel Govern d’Espanya no fa cap referència a la problemàtica específica de la indústria en territoris insulars. Més per Menorca vol que la llei atengui aquesta especificitat tenint en compte dos factors: d’una banda, el desavantatge competitiu que suposa la insularitat, que ha de ser compensat i, de l’altra banda, les dificultats d’innovació que tenen ecosistemes industrials basats en empreses molt petites com és el cas de Menorca. Aquests factors també tenen conseqüències en les condicions de treball i fan que la indústria insular sigui molt més vulnerable que a les zones peninsulars.
El coordinador general de Més per Menorca, Esteve Barceló, explica que “no es pot acceptar que l’Estat vulgui garantir l’autonomia estratègica només en base reforçar els grans pols industrials”. Segons Barceló, una llei d’indústria estatal també ha de contenir instruments per enfortir i modernitzar les petites indústries tradicionals i afavorir l’emergència de nous projectes innovadors en entorns allunyats dels grans centres de producció, però que compten amb una tradició industrial que és un actiu per a una economia més diversificada, resilient i vinculada al territori”.
“És important tenir en compte que aquestes dificultats per a modernitzar la indústria tradicional també impacta sobre els treballadors que es veuen abocats a treballar amb uns mitjans i unes condicions més pròpies del segle XX i no del segle XXI” detalla el coordinador general de Més per Menorca.
Per fer front a aquesta problemàtica, Més per Menorca presentarà esmenes al projecte de llei actualment en tramitació al Congrés dels Diputats perquè la llei reculli la problemàtica específica de la indústria insular i que prevegi instruments particulars adreçats a la modernització del teixit industrial i polítiques d’incentiu a la innovació, orientades a millorar la competitivitat de les empreses i les condicions de feina dels seus treballadors.
Èxit de participació a l'acte de Més per Menorca amb la politòloga Idoia Arreaza
El partit menorquinista aprofundeix el debat sobre la massificació amb la seva militància per concretar mesures de contenció i decreixement