Segurament alguns creuran que la pregunta correcta hauria de ser aquesta: necessitam una policia autonòmica? I d’altres, entre els quals m’inclouria, pensam que l’afirmació és que necessitam una –la primera- Llei Integral de Seguretat Pública, amb un Cos de Policia de les Illes Balears, i que la pregunta hauria de ser: quan serà el moment encertat per a fer-ho possible?
I som també dels que pensen que, lamentablement, l’espoli fiscal de l’Estat no ens permet fer el que hauríem de fer, que és posar en marxa el Cos de Policia Autonòmica dins el context d’una nova llei integral de seguretat ciutadana, que integri progressivament el conjunt de forces i cossos de seguretat (policies locals, policia autonòmica, Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil), delimiti clarament l’àmbit competencial de cada estament, i estableixi un procés de convergència a favor de la nova Policia de les Illes Balears. Un procés que és, precisament, el que fa quasi 25 anys posà en marxa Catalunya per a tenir el que ara és el mirall i el desig de tothom, els Mossos d’Esquadra.
Però som on som, i no podem evitar-ho. No tenim ni els recursos, ni la llei integral de seguretat pública, ni les competències de seguretat ciutadana i trànsit, i ni tan sols tenim una llei de creació del cos de policia pròpia de les Illes Balears, tal com recull l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, a l’article 33. I no renunciam a res. Però no renunciar tampoc no vol dir quedar-se sense fer res. I què tenim ara? I què podem fer ara?
Què tenim ara?
Ara tenim 50 cossos de policia (més 19 municipis amb policia local sense cos constituït), 48 locals i 2 estatals, descoordinats; plantilles dels cossos de policia locals insuficients, inestables i envellides; poca capacitat de respondre amb dotació suficient a situacions excepcionals o temporals (zones turístiques, festes populars massives,..);... i sobre tot, sobre tot, som absolutament ineficients en l’execució i control de les competències pròpies, del Govern de les Illes Balears i dels consells insulars, degut a la manca dels serveis d’inspecció i policia competents per a fer-ho. En aquests moments, el fràgil sistema policial i de seguretat a les Illes s’aguanta gràcies a la voluntariosa, voluminosa i dispersa acció dels cossos de policia locals, que actuen en molts casos més enllà del seu propi àmbit competencial.
Som on som, deia. I tenim el que tenim, que és poc. Però aprofita-m’ho. En aquests moments el Govern de les Illes Balears ha presentat una proposta de modificació de la Llei de coordinació de Policies Locals per implementar dos elements molt positius: el comitè d’ètica i el model policial de proximitat. Però en canvi, a parer de MÉS per Menorca, n’incorpora d’altres de negatius i, sobretot, defuig, quasi obsessivament, de la possibilitat de posar en marxa el cos de policia autonòmica que doni resposta a algunes de les debilitats abans exposades.
Des de MÉS per Menorca pensam que la futura policia autonòmica ha de seguir un procés de convergència –fins i tot d’absorció en alguns cassos- i coordinació, tant en competències com en efectius, dels diferents cossos. Però ara, en el moment de la seva creació, el principal i urgent és donar resposta als buits existents, que cal omplir, sigui com sigui. Buits que no pot omplir cap altre cos o força de seguretat, o que ho podria fer de forma molt ineficient. De què serveix ser competents i desenvolupar legislativament en àmbits com la tutela de menors, joc i activitats, protecció mediambiental, urbanisme, lloguer turístic, si no tenim un cos d’inspectors i de policies per a fer-la complir? Com podem dur a terme el control d’activitats, com els pisos buits o els taxis pirates, si no tenim eines de control, de denúncia i de compliment? Com volem assumir noves competències de l’Estat –com trànsit interurbà- si no tenim un cos autonòmic que les aculli? Com hem de desenvolupar la competències executives que ens atorga l’Estatut d’Autonomia en el control de la seguretat privada o en l’àmbit del domini marítimo-terrestre, si no tenim l’eina que a fer-ho? Com volem reforçar la seguretat a les zones turístiques, o a les festes populars massives com Sant Joan, sense efectius flexibles i mòbils que hi puguin actuar? Com podem ajudar als municipis amb un o dos o tres policies locals que no poden cobrir les 24 hores la vigilància del seu municipi? ....
Què podem fer ara?
Som on som. I no renunciam a res. Però ara no podem perdre una oportunitat. La proposta de modificació de la Llei de coordinació de les Policies Locals pot obrir –o no- (com sí van fer les lleis específiques a Catalunya, Galícia, Canàries o Madrid, o la llei de coordinació que es vol fer a València) la porta a la creació del cos autonòmic de policia, per a donar resposta a les necessitats actuals i fer efectiu l’aplicació de lleis que moltes vegades necessiten de la tasca policial.
Per tot açò, des de MÉS per Menorca proposam que la Llei de coordinació, si es modifica, inclogui entre d’altres quatre qüestions bàsiques:
Perquè la creació i posada en marxa de la Policia de les Illes Balears no és només d’un tema de recursos econòmics -que també-, sinó de quin model policial volem aplicar per ser més eficients i més flexibles davant els nous reptes, i donar resposta a les noves demandes que planteja una societat cada vegada més complexa i dinàmica. I sense cap dubte el que tenim no és el model més eficient ni el més eficaç. Ni és tampoc el model que ens aporta més seguretat. I ni molt manco és la policia que necessita una comunitat que vol exercir, de veritat, el seu autogovern.
Josep Castells, portaveu de Més per Menorca al Parlament