Salut pública de qualitat per a tothom 

PATRÍCIA FONT. Candidata nº 2 al Parlament i nº 2 al Congrés dels Diputats.

16/03/2019
Patri Font. Patri Font.

Començarem amb una obvietat: la salut és el pilar bàsic de qualsevol humà i de qualsevol societat. Significa una millor qualitat de vida, així com és un indicador de l’estat de benestar d’una societat. Perquè entenem la salut, no només com l’absència de malalties, sinó també com un complet benestar físic, mental i social. Per tant, la salut ha de ser un dret. 

Per assolir resultats en aquest sentit, una peça clau és l’existència de sistemes de salut sòlids, capaços de cobrir les necessitats en salut de les persones. Per tal de ser eficaç, hem de poder garantir uns elements bàsics, com són prestació de serveis, un bon sistema de finançament, recursos humans i tecnologies. 

En aquest sentit, es fonamental garantir l’assistència sanitària pública (primària i hospitalària), tot tenint en compte la nostra condició de territori insular, que condiciona els serveis als que tenim accés, com és que el nostre hospital de referència sigui l’hospital Son Espases, a Palma. 

Hem de treballar per fer accessibles tots els serveis a tots els residents de les nostres illes. Com es pot fer? Per una banda, facilitant el màxim el desplaçament d’especialistes a les altres illes, per tal de reduir els desplaçaments dels malalts. En el cas de desplaçament obligatori a Mallorca, s’han d’adequar les compensacions econòmiques a les seves necessitats reals, així com hem de continuar millorant la gestió del sistema d’hostatge per a pacients i/o acompanyants. Des de Més per Menorca apostam per un model diversificat, adequat a les diferents situacions i perfils. Entenem que cada fase de malaltia té unes necessitats diferenciades i per açò s’han d’oferir i adaptar a cada malalt i acompanyant: des de les habitacions al mateix hospital Son Espases, passant per la residència de Can Granada i els pisos de les associacions de malalts. Volem incloure un altre espai, i és que es reservi una zona residencial a l’antic hospital Son Dureta, que actualment té un pla de reforma. 

Per no ens basta amb tot açò, perquè a Menorca també calen nous serveis adequats a la societat actual. La reforma de l’antic hospital Verge del Toro ha de posar la primera pedra en aquesta aposta per a una atenció integral en un centre sociosanitari, el primer de la nostra illa. 

Hem de pensar també en nous serveis al Mateu Orfila, com és la creació d’espais per donar resposta a les cures pal·liatives, a l’assistència de pacients provinents del centre penitenciari i els pacients amb sospita de malaltia infecto-contagiosa greu, sense oblidar-nos dels espais adequats per l’atenció aguda i crònica de pacients psiquiàtrics. 

Un sistema de salut pública no és res sense els seus professionals. Per açò hem de seguir adequant les plantilles i els recursos a les necessitats de Menorca. És fonamental donar estabilitat a les plantilles, a través d’oposicions, i millorant les seves condicions de feina. 
Volem una Menorca que doni resposta a les necessitats de la nostra ciutadania i que miri el futur amb valentia. 

 

Notícies relacionades

El Tercer Sector, imprescindible

Noemí García, consellera de Més per Menorca al Consell Insular

El PP té diades

Josep Juaneda, portaveu de Més per Menorca al Consell Insular

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit