El nou Museu de Menorca: més accessible, més social

MIQUEL ÀNGEL MARIA - Conseller de Cultura i Educació

25/07/2018

Unes quatre-centes persones van acudir a la reobertura del Museu de Menorca, el passat 19 de juliol. Un indicador ben clar de l’expectativa que havia generat aquest esdeveniment i, sobretot, de l’estima que té la societat menorquina pel seu patrimoni i pel seu museu de capçalera.

Vull reiterar les gràcies a totes les persones que vau respondre amb entusiasme a la invitació per fer festa junts, i agraesc també tots els comentaris que ens heu fet arribar. Molts d’ells de felicitació, i alguns també amb propostes i idees per continuar millorant des d’ara mateix.

Una de les fites que més ens estimulen en aquesta nova etapa és que el museu sigui el màxim d’accessible. I entenem l’accessibilitat en tres sentits, igualment importants.

En primer lloc, el museu és accessible a totes les persones amb diversitat funcional. La llei hi obliga, però hem volgut anar més enllà, maximitzant la mobilitat interior, l’accés a la informació oferta i l’adaptació dels continguts.

En segon lloc, hem perseguit l’accessibilitat cognitiva. Tothom, amb independència de la seva edat, del seu nivell cultural o de les seves capacitats, ha de poder tenir al museu una experiència d’aprenentatge i de fruïció. La visita ha de ser plaent i profitosa, sigui quin sigui el punt de partida de la persona que la fa.

I en tercer lloc, hem volgut reforçar l’accessibilitat social. Algunes de les peticions d’informació que hem rebut aquests dies tenen a veure amb aquest aspecte. Se’ns ha demanat, per exemple, si hi hauria jornades de portes obertes. La resposta és que fins el 30 de setembre la visita al Museu és lliure i gratuïta per a tothom.

A partir d’aleshores, entraran en vigor les noves taxes, que vam aprovar al darrer Ple del Consell Insular de Menorca, dilluns passat. Es tracta d’una ordenança que, com he dit abans, reforça la vocació social del museu.

Pel que fa a l’accés individual, la tarifa normal s’estableix en 4 euros, i la reduïda en 3 euros. A aquesta reducció hi tenen dret les persones majors de 65 anys, pensionistes, estudiants, titulars del carnet jove, grups culturals, persones que adquireixin entrades conjuntes amb altres institucions, i membres d’entitats col·laboradores del Museu.

Més enllà d’aquesta reducció, tindran accés 100% gratuït les persones sense treball, els menors de 18 anys, membres d’organismes i associacions museístiques i d’entitats que tenguin un conveni amb el Museu, els grups escolars acompanyats de mestres, els docents, les persones amb discapacitat amb targeta acreditativa, i les persones dedicades a la recerca.

A més, els dissabtes capvespre i diumenges la visita a l’exposició permanent serà gratuïta per a tothom. En horari d’hivern, els dimarts i dijous capvespre també serà de franc. Cada 18 de maig, dia internacional dels Museus, farem una jornada de portes obertes. I quan el museu organitzi exposicions temporals, l’entrada serà de franc per a totes les persones.

Finalment, com a reforç de la vocació turística del Museu, que concebem com una de les principals portes d’entrada a la cultura de Menorca per a qualsevol visitant, els guies oficials de turisme també tindran accés de franc, i s’aplicarà un 20% de descompte a les agències de viatges i promotors turístics que organitzin visites al museu.

En definitiva, la nostra aspiració és que ningú no quedi exclòs de la visita. El museu és de tothom, i tothom l’ha de poder gaudir. I com a titulars que sou tots els ciutadans i ciutadanes d’aquesta institució cultural, teniu la paraula per ajudar-nos a continuar millorant.

 

Notícies relacionades

Carta oberta a ASHOME

Josep Juaneda, coordinador general de Més per Menorca

La memòria reparadora

Josep Juaneda, coordinador general de Més per Menorca

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit