El Museu de Menorca t’obre les portes (i el cor)

MIQUEL ÀNGEL MARIA - Conseller de Cultura i Educació. -- Article publicat al diari Menorca el 16 de juliol de 2018 --

16/07/2018

Us heu demanat mai què significa la paraula museu? Ve del grec Museion, el «temple de les muses» que va existir a la ciutat d’Alexandria. Era una biblioteca, un arxiu de documents i objectes, una escola filosòfica, i la llar de la música i la poesia.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) defineix el museu com «una institució al servei de la societat, el qual adquireix, conserva, exposa i comunica els béns representatius de la natura i de la humanitat, a fi de salvaguardar-los, d'augmentar els coneixements i d'afavorir el desenvolupament del patrimoni, de l'educació i de la cultura.»

Aquesta definició va més enllà d’una concepció dels museus com a simples dipòsits on es guarden i mostren objectes.  Els museus moderns són espais plens d’activitat, que estimulen la curiositat i fan que el visitant no sigui un simple espectador sinó un participant actiu. Els museus de més èxit no són els que tenen les millors peces per mostrar, sinó els que fan de la visita una experiència que hom vol repetir i compartir.

Aquesta era la il·lusió que teníem l’estiu de 2015 quan, començades les obres de climatització i millores del Museu de Menorca, finançades pel Ministeri de Cultura, ens vam adonar que seria molt difícil tornar a col·locar l’exposició permanent tal i com havia estat fins aquell moment, i ens vam llença a l’aventura d’una remodelació total.

Teníem un bon maldecap. Un problema que havíem de convertir en oportunitat. I, amb un punt de risc, vam decidir tancar el museu fins haver renovat també el contingut, l’exposició permanent. Era un risc perquè no teníem cap garantia que el Ministeri, que ja havia finançat les obres de millora de l’edifici, comprometés més recursos per afrontar la remodelació de l’exposició. Però ens hi vam llençar decidits, convençuts que teníem una oportunitat irrepetible. Si es feien les coses bé, en un parell o tres d’anys podíem tenir un museu renovat de dalt a baix. Des del Consell Insular de Menorca ens vam avançar encarregant un nou projecte museològic i museogràfic, que vam presentar a Madrid, i la resposta va ser positiva: el Ministeri invertiria fins a 700.000€ per remodelar tot el museu!

La idea que hem perseguit des del primer moment ha estat que el nou Museu de Menorca faci honor al Museion d’Alexandria i respongui a la definició de l’ICOM: no cercam únicament que el Museu de Menorca mostri una exposició més moderna i atractiva, sinó que sigui un espai de coneixement i cultura dinàmic, flexible, accessible, familiar, didàctic, rigorós, comunicatiu, que toqui el cor i que fomenti l’esperit crític.

El nou museu explica la història de Menorca, i volem que la visita es converteixi en una experiència que tant menorquins com visitants vulguin repetir. Que, per als menorquins, sigui com la casa pròpia quan hi hem fet millores, que ens encanta mostrar a familiars i amics. I per als milers de visitants que rep Menorca cada any, que sigui la porta d’entrada, la carta de presentació d’una illa i una societat que coneix i estima la seva història i identitat, que és conscient de les experiències que han marcat la vida de les generacions passades, els seus somnis i conflictes. Volem que la visita al nou museu toqui la sensibilitat del visitant i que, després de passejar-se pels objectes que expliquen el passat, surti amb una pregunta: com ho faran els menorquins per salvaguardar aquest tresor preciós i fràgil que és l’illa, per transferir-lo als qui vindran d’una manera digna i sostenible?

Deia Rousseau que la paciència és amarga però que el seu fruit és dolç. Hi ha hagut molts moments feixucs, durant el temps que han durat les obres. Però tothom s’hi ha implicat al màxim per garantir l’èxit. La directora i l’equip del museu, més carregats de feina que mai; els professionals de les empreses que han realitzat el projecte, els responsables i tècnics del Ministeri que han supervisat la seva execució, i tota la gent que, d’una manera o altra ha participat en la reinvenció del museu. Tot ha valgut la pena per recollir el fruit dolç de la feina ben feta.

I ara, a la fi, arriba el moment de celebrar-ho. Aquest dijous, 19 de juliol, és el dia. El migdia tindrà lloc la inauguració oficial, presidida pel nou ministre de cultura, José Guirao, en la que serà la seva primera visita a Menorca. I a les vuit del vespre del mateix dijous obrim per fer festa amb tothom, perquè volem compartir la nostra alegria per aquesta fita.

Ens encantaria que venguis a celebrar-ho amb nosaltres, i que puguis veure com a quedat casa teva.

 

Notícies relacionades

Un greu error que posa en perill el benestar de moltes famílies

Noemí García, consellera de Més per Menorca

Europa i l’habitatge a les illes

Emma Navarro, candidata d'Ara Més-Ara Repúbliques al Parlament Europeu

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit