Pel dret a decidir, per la voluntat lliure dels Pobles

COMUNICAT

09/06/2017

Més per Menorca es vol manifestar sobre el procés sobiranista que ha emprès des de fa uns anys el poble de Catalunya. El Govern de la Generalitat ha convocat a referèndum la ciutadania. Serà el proper 1 d’octubre quan seran cridats a les urnes els catalans i catalanes per preguntar-los: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república? I els catalans i catalanes que hi vulguin participar respondran i, per tant, decidiran. És així de senzill. Els catalans i catalanes elegiran el seu futur en un acte de democràcia plena i radical i sobre un dret fonamental dels pobles que és internacionalment reconegut: el Dret a l’Autodeterminació.

El Govern català, el legítim representant democràtic dels seus habitants, culminarà el proper dia 1 d'octubre unn procés que sorgeix amb força, de la societat civil després de reiterades manifestacions multitudinàries, clarament pacífiques i democràtiques, que han vindicat el dret a decidir com a Poble. Aquella constatable voluntat social es va traduir, més tard, en unes eleccions autonòmiques que alhora esdevenien un plebiscit per calcular la força de la demanda popular i poder abastar així la llibertat d’elecció sobre dependències i independències.

El legítim Govern català assumí el mandat de la ciutadania per encetar un procés governamental encaminat a la celebració d’un referèndum, perquè, així, amb total llibertat i normalitat, el poble català votàs allò què vol ser en el seu futur immediat. Voluntat de ser i d’exercir, lliure, l’autodeterminació, tot i els inconvenients i dificultats de l’Estat espanyol per coartar aquest dret fonamental dels ciutadans i pobles. Un Estat i Govern espanyols que han mostrat i mostren una praxis autoritària i en contra de la democràcia plena. Un Govern espanyol que dista molt de les actituds respectuoses que sí han tingut estats com el de Canadà vers el cas de Quebec o més recentment el govern britànic davant la voluntat d’expressar-se de la nació d’Escòcia. La mentalitat absolutista dels governs del PP palesen que la ‘seva’ democràcia no és altra cosa que un llop amb pell de be.

És per tot plegat que des de Més per Menorca celebram la consolidació exemplar d’un procés que s’ha gestat des de les premisses democràtiques, pacífiques i cíviques que exigeixen les societats del segle XXI. Iniciatives que emanen de la voluntat popular i que representen un exemple fefaent dins el marc d’una Europa moderna. La d’una Europa que ha de saber escoltar els seus habitants i canalitzar políticament les seves voluntats.

Catalunya ens ha mostrat com poden ser d’interessants les lluites per les llibertats i ens ha fet veure també que potser, un dia, nosaltres, els menorquins i menorquines, convençuts i amb prou consciència cívica i democràtica, podrem també elegir lliurament el nostre futur i decidir què volem ser i cap a on volem anar. Però ens cal consciència de voler ser, talment com ho diuen els versos que escrivia el poeta Vicent Andrés Estellés:

“...Allò que val és la consciència

de no ser res si no s’és poble”.

Més per Menorca

 

Notícies relacionades

Comissió Executiva reunida

Més per Menorca obre les portes a impulsar una candidatura unitària d’esquerres al Senat

COMUNICAT. La Comissió Executiva del partit menorquinista fixa les pautes per confluir, a través del consens, als comicis electorals de les dues cambres de l’Estat, decisió supeditada a la ratificació de l’Assemblea General.

Son Bou (Foto: arabalears.cat)

Reclamam al Govern que aporti 14 milions al Consell per pagar les sentències de Son Bou i Cesgarden

L'executiu autonòmic preveu destinar 143 milions a sentències només d’Eivissa i Mallorca, i cap de Menorca