Salord a FITUR: “La sostenibilitat porta el progrés i el benestar” (VÍDEO)

Discurs íntegre de la Consellera de Promoció Turística al Dia de les Illes Balears a la Fira de Turisme de Madrid.

18/01/2018

Vull començar donant les gràcies a tots els aquí presents per acompanyar-nos en l'acte central del Dia de Balears a FITUR.

L'any que acaba de començar és d'una importància cabdal per a Menorca. Celebram el 25 aniversari de la declaració de l'illa com a Reserva de Biosfera. Una distinció que vam merèixer per estar a prop del que avui tothom aspira a assolir: la sostenibilitat.

En tots aquests anys, en els quals les polítiques a curt termini han transformat per complet la Mediterrània, els menorquins hem sabut mantenir el rumb i hem aconseguit harmonitzar, com pocs territoris en el món, l'activitat econòmica, la cohesió social, el dinamisme cultural i la protecció del medi ambient.

Reconec que no ha estat fàcil (resistir mai ho és), però ha valgut la pena. I és just dir que si hem arribat fins aquí ha estat gràcies a la responsabilitat, la solidaritat i el compromís de tot un poble. Però 2018 no ha de ser un any de balanços, un lloc des del qual mirar enrere. Ben al contrari, 2018 ha de ser un nou punt de partida, un any des del qual encarar el futur.

Tot el que hem fet en planejament territorial i urbanístic, en gestió de recursos naturals i paisatgístics, en protecció de la biodiversitat, en ordenació turística, en administració mancomunada i solidària de serveis, en polítiques socials, en promoció agroalimentària... Tot s'ha fet amb un objectiu: el progrés i el benestar que porta aparellats la sostenibilitat.

Han estat actuacions dirigides a posar en valor la Menorca més coneguda, la qual queda compresa en els seus poc més de 700 km2 de superfície terrestre, la qual pot presumir de tenir dues terceres parts del seu territori protegides. Però aquest any anam més enllà. Aquest any ens obrim al mar. Perquè el mar és font de vida, perquè el mar ens necessita, perquè és el gran desconegut i també el gran desprotegit. Perquè és el nostre mar. Com us podeu imaginar, els reptes de les reserves de biosfera són múltiples. La nostra responsabilitat, enorme. I és que, en certa manera, les reserves de biosfera representen l'esperança d'un món millor. I el mar és el nostre nou gran repte.

Per aquest motiu, des de Menorca hem impulsat l'ampliació de la declaració de la Reserva de Biosfera més enllà dels límits terrestres. Volem incloure el mar a les nostres obligacions, volem ampliar el nostre ràdio d'acció, de protecció i de coneixement. A mitjans d'aquest any, quan el comitè espanyol del Programa MaB ratifiqui la petició, Menorca, l'illa verda, ho serà una mica més encara. Però el nostre compromís amb la vida marina va més enllà.

Hem impulsat també la creació d'una nova zona de protecció a la costa sud-est de l'illa, que se sumaria a la ja existent Reserva Marina del Nord. Esperem també la seva resolució en l'any que just comença. Sens dubte, es tracta de dues iniciatives d'envergadura, dues iniciatives a l'altura de la nostra gran responsabilitat al capdavant de la presidència de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres.

Estem convençuts que tot això servirà per millorar el nostre mar i la seva gestió, que serà beneficiós per a la protecció del fons marí, per a la millora de la qualitat de les nostres aigües, per a l'activitat pesquera ... I també per als usos recreatius i lúdics. En aquest vídeo podreu admirar la bellesa marina de la nostra illa i podreu comprovar que Menorca és tan sorprenent per fora com per dins.

Moltes gràcies.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

Més per Menorca demana al Consell que torni a posar en marxa el servei de bus a espais naturals

Els menorquinistes recorden a Vilafranca que només hi queden 54 dies per a l’estiu i que “no està fent res per reduir l’impacte de la massificació turística”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit