De clients i ciutadans i de drets lingüístics

Des de Més per Menorca reclamam la concòrdia i cohesió social basada en el respecte als drets individuals i col·lectius de totes les persones.

16/11/2017

Arran del conflicte o incident sorgit per mor de l’expulsió de dues passatgeres menorquines d’un vol de la companyia aèria Vueling  per una qüestió de no voler respectar l´ús de la llengua pròpia, segons una de les afectades, Més per Menorca vol fer públic la importància d’aconseguir una convivència pacífica i de concòrdia entre la relació dels ciutadans i les empreses, organismes i/o institucions.

És del tot important i necessari que les persones puguin interactuar amb respecte mutu sigui des de la condició social que sigui; treballadors, funcionaris, clients, pacients, institucions, empreses, serveis, etc, tant en l’àmbit privat com públic.

Dit açò, Més per Menorca entén que, des de l’actitud respectuosa i cívica, els ciutadans, des de la posició de clients, pacients, individualment o col·lectiva, tenen drets. Uns drets fonamentals i universals recollits i contemplats tant en l’ordenament jurídic autonòmic, com a l’estatal i internacional. Un d’aquests drets és el lingüístic, recollit a les diverses normatives legals.

La Constitució Espanyola apunta a què les persones tenen el dret a expressar-se en la seva llengua pròpia i a ser respectades per dita elecció: La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”, sentencia la Carta Magna.

Les llengües no castellanes són oficials als seus territoris i amb igualtat de drets que la castellana: “Tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la, i ningú no podrà ser discriminat per causa de l’idioma”, segons estipula l’Estat d’Autonomia de les Illes Balears, com de similar forma s’expressen altres estatuts autonòmics. A més,  la Llei balear de Normalització Lingüística concreta els drets en ús de la llengua pròpia.

També al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, la Declaració Universal dels Drets Lingüístics o a la Carta Europea de les Llengües regionals i minoritàries, (acords i tractats ratificats per l’Estat espanyol) contemplen el dret lingüístic dels individus i de llurs comunitats com un dret fonamental i universal.

Per tant, de l’incident ocorregut el passat dissabte a l’Aeroport del Prat, on dues passatgeres van ser expulsades de l’avió per haver parlat en català a una hostessa,Més per Menorca entén que la respectabilitat sobre drets lingüístics en qualsevol àmbit de la vida pública i privada ha de ser una realitat que, malauradament, encara consta assumir per molts sectors i persones.

És per açò que des del Govern balear, com també des del Consell de Menorca, a través del conseller Miquel Àngel Maria, s’han cursat cartes a la companyia sol·licitant explicacions sobre els fets ocorreguts, alhora que es demanen, si els fets així són confirmats, responsabilitats a l’empresa per la vulneració dels drets lingüístics de les dues menorquines expulsades de l’avió. Un gest que acompleix amb la normativa vigent la qual obliga els poders públics a vetlar, promoure i protegir l’ús de les llengües pròpies als territoris on aquestes són oficials.

Assumir que les persones tenen drets en base a una legislació universal, justa i igualitària és la millor manera de promoure la convivència i la concòrdia de les societats.

Notícies relacionades

Més per Menorca vol acabar amb les mesures abusives de les companyies aèries

El partit menorquinista insta el Govern d’Espanya a fer complir la normativa i protegir els drets dels passatgers

Esteve Barceló és elegit nou coordinador general de Més per Menorca

L’assemblea del partit menorquinista ratifica la candidatura d’Esteve Barceló per liderar el projecte polític

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit