Les propostes de resolució al Parlament seran un seguit de reivindicacions històriques

Més per Menorca presenta 16 propostes per al debat del proper dimarts al Parlament. Inclouen l’Escola d’Hosteleria de Ciutadella, els quarters d’Es Castell, l’atenció dels malalts a Son Espases o la Menorca Talaiòtica

27/10/2017
Nel Martí Nel Martí

MÉS per Menorca ha enregistrat aquest divendres les 16 propostes de resolució derivades del debat de política general de la Comunitat Autònoma

De les 16 iniciatives, n’hi ha una que reclama al Govern de les Illes Balears que segueixi reivindicant davant l’Estat la implementació de la tarifa màxima de 20 euros per als vols entre illes. Aquesta és una reivindicació històrica de Menorca, tant de la societat civil com de les seves institucions, que ha estat vetada pel Govern Rajoy cada vegada que el Parlament de les Illes l’ha aprovada per unanimitat.

També es presenten dues iniciatives per a millorar les condicions dels malalts i familiars de fora de Mallorca que són derivats a Son Espases. En aquest sentit, MÉS per Menorca preveu que amb l’obertura de les 20 noves places d’hostatge a Son Espases es millorarà molt la seva atenció, però considera fonamental resoldre altres qüestions pendents. Per això demana també que el Parlament de les Illes Balears insti el Govern de les Illes Balears a revisar les compensacions per manutenció i allotjament dels malalts i familiars que s’han de desplaçar per ser atesos en un hospital fora de la seva illa de residència i que el Parlament de les Illes Balears insti el Govern de les Illes Balears a revisar el conveni amb la residència Can Granada per tal de millorar les condicions dels seus usuaris. El diputat Nel Martí ha assegurat que cal revisar i actualitzar el sistema i les quantitats en concepte de compensació per manutenció i allotjament dels malalts i familiars:  “Tot i que fa un any es van incrementar un 10 % segueixen sent baixes”. També es fa necessari millorar i agilitzar la seva gestió. Avui, per exemple, es paguen 36 euros per persona en concepte de pernocta i mitja pensió, en cas d’utilitzar un hostal o hotel, i si el pacient es trasllada a Palma per una consulta i torna el mateix dia, es paga una dieta de 14 euros per persona. “Són insuficients, i la seva tramitació fa que moltes vegades el pacient no reclami la compensació”, explica Martí.

Pel que fa a Can Granada, MÉS per Menorca posa en valor el fet que el Govern eliminés el copagament del servei que havia deixat el PP, però també creu que és hora de millorar certs aspectes, i que aquests es poden resoldre fàcilment revisant el conveni. Martí assegura que han rebut“queixes d’usuaris en temes com l’horari poc flexible, les dietes o la neteja de les habitacions. Es pot i s’ha de millorar”.

Quant a infraestructures, MÉS per Menorca destaca dues de les iniciatives presentades. Una d’elles és la nova escola d’hostaleria a Ciutadella, a l’antiga estació marítima del port vell. Martí recorda: “És també una reivindicació de les institucions publiques i del sector turístic disposar d’una escola per a la formació de professionals en el sector turístic i de la restauració. Aquesta escola es podria configurar com un centre integrat (on es fa formació reglada i no reglada) i públic, ubicat a l’edifici ara desocupat de l’antiga estació marítima del port vell de Ciutadella”.

L’altra infraestructura, o conjunt d’equipaments, que MÉS per Menorca vol posar en valor són els quaters d’Es Castell. Des de la formació menorquinista es considera que Es Castell ha estat oblidat reiteradament en les inversions públiques, i que totes les administracions –el Govern també- s’hi han d’implicar per aconseguir que els antics quarters militants siguin públics i puguin acollir les necessitats del municipi en matèria social i educativa.

En l’àmbit econòmic MÉS per Menorca vol posar en valor la iniciativa a favor del teixit industrial, i l’aposta per a la modernització, innovació i internacionalització de les nostres empreses. En aquest sentit els menorquinistes valoren “molt positivament” la posada en marxa del Centre Bit a Alaior i l’aprovació de la nova Llei d’Indústria, i consideren que ara “és l’hora de posar en marxa el Pla d’Indústria amb una dotació d’almenys 10 milions d’euros  en el pressupost de la CAIB per al 2018”. En la recent aprovada Llei d’Indústria, que ara el Pla haurà de desenvolupar, s’hi va incloure, a iniciativa de MÉS per Menorca, el reconeixement dels obstacles que suposa la insularitat per a la competitivitat per a les empreses industrials menorquines, i per tant el Pla ha de poder beneficiar en espacial al sector de Menorca.

I finalment, en l’àmbit cultural, MÉS per Menorca vol destacar “l’aposta per aconseguir la Declaració de Patrimoni Mundial el 2020 o 2021”. El maig de 2017 l’informe definitiu d’ICOMOS va ratificar la recomanació de posposar la declaració perquè es superessin tota una sèrie de deficiències. Una d’aquestes deficiències, la més important, té a veure amb la manca d’investigacions transversals i globals, a escala territorial, sobre els béns arqueològics inclosos a la candidatura. “Investigació, gestió, protecció, divulgació,... són aspectes que el nou pla per aconseguir la candidatura haurà de potenciar i resoldre”, recorda Martí. En aquest ha fet i fa feina el Consell de Menorca, però “necessàriament haurà de tenir el suport econòmic del Govern perquè la iniciativa pugui ser un èxit” i per això proposa al Parlament de les Illes Balears que constati l’esforç del Govern de les IllesBalears en el seu suport a la declaració de la cultura Talaiòtica de Menorca com a Patrimoni de la UNESCO, impulsada pel Consell Insular de Menorca, i que l’insti a continuar aquesta tasca a través del Pla de Menorca Talaiòtica 2018-2020.

Propstes de resolució

 

Notícies relacionades

Més per Menorca: “Prohens ha de treballar per revertir el deute històric d'Espanya amb les Balears"

El partit menorquinista enregistra una moció al Parlament perquè el Govern d’Espanya transfereixi a la Comunitat el finançament que li pertoca

Més per Menorca aconsegueix que el Govern obri oficines d’atenció presencial a Ciutadella

El Parlament aprova una proposta del partit menorquinista perquè la ciutat tengui atenció presencial del servei d’habitatge (IBAVI) i de l’Agència Tributària (ATIB)

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit