Madrid desestima, per segona vegada, la tramitació del Règim Especial de Balears

La Mesa del Congrés, amb els vots del PP i C’s, ha rebutjat, a instàncies del Govern espanyol, portar la modificació del REB al Congrés dels Diputats

22/09/2017

La Mesa del Congrés ha desestimat la tramitació de la proposta de modificació de la Llei 30/1998, del 29 de juliol, del Règim Especial de les Illes Balears (REB), la qual contempla, entre altres coses, la instauració de la tarifa màxima universal en els vols entre les Illes.

És, aquesta, la segona vegada que la Mesa de la Cambra Baixa de l’Estat rebutja la petició del Parlament de les Illes Balears, una Proposició de Llei aprovada a la cambra autonòmica per unanimitat. A Madrid, igual que la primera vegada, la iniciativa del Parlament balear ha estat rebutjada amb el vots de PP i Ciudadanos representats a la Mesa. Tanmateix, la desestimació ve instada per l’informe emès pel Govern de Mariano Rajoy.

Més per Menorca es mostra decebut amb el tracte que disposa l’actual executiu espanyol envers les necessitats de les Illes, per la qual cosa manifesta:

 1.  Que l’Estat, una vegada més, es mostra indiferent davant les dificultats dels illencs en matèria de connectivitat i expressa la total i absoluta insensibilitat del Govern central cap als ciutadans de les Balears.
 2.  Queda també demostrat, una vegada més, que tant el PP com Ciudadanos no tenen cap tipus de pes fora de les Illes. Aquí voten una cosa (com el REB) mentre que els seus respectius partits voten el contrari a Madrid. Ambdós, i en concret el PP, demostren que no tenen cap força ni cap capacitat d’influència dins el seu partit estatal.
 3.  Més per Menorca no signarà cap altra proposta ni acord a les Illes Balears amb PP i C’s amb temes fonamentals que s’hagin de tramitar a Madrid, ja que aquestes formacions el que fan és trair els interessos de les Illes, que aquí defensen i a les Corts Espanyoles rebutgen.
 4.  Després d’aquesta nova decepció, Més per Menorca no es rendirà i cercarà altre tipus de viabilitat perquè el nou REB i la implantació de la tarifa màxima universal en els vols entre les illes sigui una realitat. La formació menorquinista cercarà a través de Compromís i ERC (i potser altres formacions) que la proposta de REB pugui ser debatuda al Congrés dels Diputats, o sigui, que pugui ser presentada a les Corts per la via directe d’aquests grups parlamentaris.

Pel que fa al punt important i més destacat de l Règim Especial de les Balears, la Tarifa Màxima Universal en els vol entre les Illes, cal recordar el contingut legislatiu que es pretén donar-li a aquesta figura jurídica:

 1. La tarifa és un preu final per a l’usuari, un cost fix i estable incorporat al REB amb bonificacions per a estudiants, malalts, infants, famílies, etc.
 2. El caràcter d’universal de la tarifa, perquè tracta per igual en el preu a tothom, tant als residents com als no residents. Tanmateix, aquest fet no eximeix la tarifa perquè pugui disposar de bonificacions per als residents.
 3. El cost de la insularitat que significa l’aplicació a les illes de la Tarifa Màxima Universal, l’ha de pagar l’Estat, a través dels seus Pressupostos  Generals, talment ho fa amb altres transports com és el cas de l’AVE, el tren d’alta velocitat.

 

 

Notícies relacionades

El PP no es pronuncia sobre la remoció de Le Senne, però vol la seva sortida per interès partidista

Els grups de l'oposició veuen que la fixació del 7 d’agost per celebrar la Diputació Permanent com l’inici del compte enrere per fer fora Gabriel Le Senne com a president del Parlament

Més per Menorca proposa incrementar l’ecotaxa i que el GOIB no destini doblers a fires turístiques

Els menorquinistes presenten una moció al Parlament amb mesures per posar més límits a la massificació turística

European Free Alliance

Cartellera

 • Mostra
 • Mostra
 • Mostra
 • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit