Que C’s i PP aixequin el vet que mantenen a la Mesa del Congrés per poder prohibir les prospeccions

Més per Menorca, juntament amb la resta formacions parlamentàries del PSIB, MÉS per Mallorca, PodemIB, GentxFormentera i el PI demanen que es pugui tramitar la Proposició de Llei per evitar l’explotació d’hidrocarburs a la Mediterrània occidental.

18/09/2017

Les formacions del Parlament balear del PSIB, MÉs per Mallorca, Podem, Gent per Formentera, Proposta per les Illes (PI) i Més per Menorca han demanat avui, en una roda de premsa celebrada a la cambra autonòmica, que el Partit Popular i Ciudadanos aixequin el vet que mantenen a la Mesa del Congrés el qual impedeix la tramitació de la Proposició de Llei que sol·licita la prohibició dels projectes d’exploració i explotació d’hidrocarburs a la mediterrània occidental.

Les esmentades prospeccions petrolieres és una actuació empresarial a la que totes les forces polítiques de les Illes Balears s’han mostrat contràries, incloses el PP i C’s de les Illes. Tanmateix els seus respectius partits a Madrid, i concretament els representants a la Mesa del Congrés, van frenar la tramitació d’aquesta PdLL perquè pogués ser debatuda i votada a la Cambra baixa de l’Estat. Va ocórrer el passat mes de juny quan la Mesa del Congrés va vetar la tramitació de la Proposició de Llei aprovada per unanimitat al Parlament de les Illes Balears.

PP i C’s es van emparar, llavors, en un informe desfavorable emès per part del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital (que no fou signat per cap responsable tècnic ni polític) i que es fonamentà en premisses arbitràries i en part falses, com per exemple, que el Projecte de Llei afectaria els pressupostos de l'Estat de l'any en curs suposant una minoració de la partida d'ingressos per taxes de les concessions petrolieres vigents.

La cambra balear va reaccionar a la negativa de la Mesa i van rebutjar els arguments argüits pel Ministeri, per la qual cosa van remetre un escrit al respecte tant a la Mesa com a PP i C’s, recordant i exigint a les partits esmentats la responsabilitat i compromís que havia generat el rebuig unànime al Parlament de les Illes Balears.

No obstant açò, la ruptura unilateral d'aquesta unitat per part de les dos formacions esmentades posa en perill tot l’entorn marí de les Illes Balears, l’economia i el medi ambient davant el que és l'amenaça dels projectes d'investigació, exploració i explotació d'hidrocarburs que segueixen tramitant-se. De fet, i en un nou acte sense precedents, divendres, la Mesa del Congrés va notificar al Parlament de les Illes el rebuig a l’escrit de reconsideració del vet.

Donat que la Mesa del Congrés té previst en breu un nou pronunciament sobre la petició de reconsideració dels grups parlamentaris Socialista, Unidos-Podemos, Compromis, ERC, PdeCAT, EHBildu i Nueva Canarias, per tal de  continuar la tramitació del nostre Projecte de Llei, les sis formacions balears demanen, una vegada més, que els partits que compten amb representació a les Corts Generals actuïn amb responsabilitat i amb respecte cap al dret a la iniciativa legislativa del Parlament de les Illes Balears, i a la voluntat majoritària de la societat illenca per decidir sobre el seu model territorial i econòmic.

En el cas que la Mesa mantengui el vet i faci cas omís la petició actual, les formacions denunciants instaran el Parlament autonòmic perquè presenti un recurs al Tribunal Constitucional per així recórrer la decisió de la Mesa del Congrés.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca demana la destitució del president del Parlament

L’oposició en bloc ha denunciat el blindatge del PP a la continuïtat de Gabriel Le Senne com a president del Parlament de les Illes Balears, després del seu comportament violent i antidemocràtic

Demanam la implicació del Govern per evitar "ocurrències" com la de posar hamaques a Binigaus

El partit menorquinista proposa al Parlament que el Govern col·labori amb els ajuntaments per fer front als serveis de socorrisme, salvament i abalisament

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit