Restaurada una part de les murades del castell islàmic de Santa Àgueda

El Consell de Menorca finalitza les obres de rehabilitació de 37 metres del mur de la zona nord, que ha comptat amb una inversió 118.090 euros, finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible.

07/03/2019

L’antic castell de Santa Àgueda, amb edificacions medievals i lloc de notable importància en la història de Menorca, ha recuperat una part de les murades amb les obres de rehabilitació finalitzades fa poc. El projecte es va dur a terme en la primera convocatòria del fons de l'Impost de Turisme Sostenible de l'any 2016, el qual va ser aprovat amb una dotació de 118.089,59 euros.

L'obra va ser contractada a M. Polo, SL. El director d'obra ha estat Joan J. Gomila; amb Ester Sintes, d’arquitecta tècnica, i Cristina Rita, arqueòloga,¡ -han actuat de coordinadores en representació del Consell Insular de Menorca- i Francisco J. Crespí de coordinador de seguretat i salut laboral. A més, han participat els arqueòlegs contractats per l'empresa Elena Sintes i Ismael Moll Pelegrí i la restauradora contractada pel Consell Insular, Magdalena Escalas.

L'estat de conservació d'aquest tram de la murada nord del castell era molt precari. Dos fragments importants d'aquest tram havien caigut ja d'antic i s'havien remuntat amb tècnica constructiva de pedra seca quan damunt la muntanya hi havia una explotació agrícola activa. Un altre fragment, d'uns tres metres, s'estava desprenent del conjunt i amenaçava caure, cosa que podria suposar, no només un perill per al patrimoni històric de Menorca que representen aquestes restes d'origen islàmic, sinó també un perill per als visitants de l'esmentat bé.

Gràcies a aquesta intervenció s'han localitzat els fonaments de dues torres circulars que hauran de ser consolidades i restaurades en una altra etapa.

Com a criteris d'intervenció s'han seguit en el remuntatge les línies de pedres marcades en la construcció islàmica original, s'ha cercat la cara de les pedres que ja havia estat a l'exterior per posar-les també en aquesta posició, i, sempre que ha estat possible s'ha optat per la consolidació del mur amb un morter, la composició i el color del qual també ha estat molt semblant a l'original.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa diverses mesures contra la massificació turística en el ple del Consell

El portaveu del grup menorquinista, Josep Juaneda, proposa duplicar l’ITS al lloguer vacacional, planteja eliminar les places turístiques obsoletes i demana aplicar la limitació de l’entrada de vehicles

Josep Juaneda sol·licita l’esborrany del pressupost de 2024 al president Vilafranca

El portaveu menorquinista s’ha adreçat de nou al president per tal de negociar els comptes del Consell Insular

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit