El REIB és insuficient, especialment per a les illes menors com Menorca

Les mesures anunciades no donen resposta a les conseqüències de la insularitat com són el sobrecost del transport de mercaderies o l’encariment dels bitllets aeris

21/02/2019

Més per Menorca consideram que el REIB anunciat per la presidenta Armengol és insuficient i sembla més una concessió oportunista –i electoralista- que no un règim per a compensar veritablement els costos d’insularitat.

Tant a PP com a PSOE, els falta convicció per posar en marxa allò que preveu l’Estatut d’Autonomia per afrontar els efectes negatius del fet insular.

Val a dir que la proposta de Sánchez només inclou un 10% de les mesures recollides en el document ‘Cap a un nou REIB. Proposta per al nou Règim Especial de les Illes Balears’, assumit pel Govern i la societat civil de les illes.

 

Cap nova mesura sobre connectivitat

Pel que fa la connectivitat, només s’inclou la fixació del 75% del descompte de resident, però no les declaracions d’obligació de servei públic ni les compensacions al transport de mercaderies, ni la cogestió aeroportuària, ni la desclassificació del port de Maó com a port d’interès general, entre d’altres.  Aquestes mesures eren molt importants, especialment per a les illes menors.

 

El Fons d’insularitat només contempla inversions per arribar a la mitjana

Respecte del Fons d’insularitat, independentment de la seva quantiat, consideram que és un error reduir-lo a la garantia d’inversió pública de l’Estat, perquè les inversions a les Illes no dependran tant de les necessitats lligades a la insularitat com de la inversió que l’Estat faci en matèria d’AVE i de carreteres d’interès general. El Fons, al final, vindrà a ser una pròrroga de 5 anys de la Disposició Transitòria Novena, amb les inversions estatutàries, que mai s’ha complert i ha deixat a les Illes sense uns 800 milions d’euros pendents d’executar entre els anys 2007 i 2014.

El Fons no contempla recursos fora de inversió per a destinar-los a altres “inversions” o compensacions: beques estatals per desplaçament per estudis, compensació del sobrecost del transport de mercaderies,...

 

Un avantprojecte amb mesures fiscals poc creïble

Quant a les mesures fiscals recollides en l’avantprojecte de llei aquestes són correctes, però difícilment creïbles en l’actual context preelectoral. A més, queden condicionades per l’aplicació de la normativa europea de mínimis segons la qual les empreses, per tal de no alterar la competència, no poden rebre ajudes superiors als 200.000 euros en tres anys.

És per açò que des de MÉS per Menorca reclamam i exigim contundència tant al Govern de les Illes com al Govern de l’Estat per a suprimir aquesta restricció.

Des de MÉS per Menorca també trobam a faltar la mesura estrella proposada per l’estudi de la UIB dels tipus especials d’IVA, mesura recollida en la proposta plantejada pel Govern i consensuada amb la societat civil.

 

 

 

 

Notícies relacionades

La Llei d’Habitatge de PP i VOX encobreix una amnistia urbanística als infractors

Josep Castells denuncia que la nova norma permet legalitzar construccions irregulars i regalar beneficis als infractors

Més per Menorca acusa el Govern Prohens d’abandonar la política industrial a l'illa

El partit menorquinista rep amb estupefacció la notícia que el Govern es desentengui de la gestió del Recinte Firal de Maó

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit