Nou homenatge a les víctimes menorquines als camps d’extermini nazi

És el tercer any consecutiu d’aquest memorial de reconeixement, que enguany es durà a terme a la Sala Albert Camus de Sant Lluís de forma conjunta entre el Consell i els vuit ajuntaments.

22/01/2019

El Consell de Menorca i els vuit ajuntaments, per tercer any consecutiu, tornen a recordar i homenatjar de les víctimes menorquines als camps d’extermini nazi. Enguany l’acte es durà a terme a la Sala Albert Camus de Sant Lluís el proper dia 27 de gener a les 19:00 hores.

En aquesta ocasió, i en el marc de la intenció del Consell Insular de Menorca de prestar un esment especial a la recuperació de la memòria de les dones silenciades per la història, es comptarà amb un parlament de la periodista  Montserrat Armengou, autora del llibre Ravensbruck: l’infern de les dones (Angle Editorial, 2007), que parlarà sobre les grans oblidades de la història de l’extermini nazi, les dones, amb tota la seva diversitat, més enllà d’estereotips. Parlarà expressament del poc conegut camp de concentració de Ravensbruck, a 90 km de Berlín, que fou creat exclusivament per a dones i infants. I també de la repressió que van patir les dones que no es van exiliar, víctimes dels abusos de la dictadura franquista. 

A continuació, el grup Mô Teatre oferirà la representació de l’obra de teatre L’all! No cal dir-ho, original de la dramaturga francesa Hélène Cixous, sota la direcció de Georges Bigot, i interpretada per Matilde Muñiz i Espe Robert. Aquest diàleg teatral explora els records de dues amigues, de 89 i 86 anys, a la tornada d’un viatge a Alemanya per intentar explicar als joves d’avui com va ser la seva vida quan eren dues joves a l’Alemanya de Hitler.

L’assistència a aquest acte de memorial és gratuïta, però cal reservar entrada. Els horaris de taquilla són: dimarts i dijous d'11 a 14 h al SAC de l'Ajuntament de Sant Lluís, el mateix dissabte 27 de gener de 9 a 13 h a la taquilla de la Sala, i a partir d’una hora i mitja abans de l’inici de l’acte.

Fa tres anys, amb motiu del 27 de gener, Dia internacional de les víctimes de l’Holocaust, el Consell Insular de Menorca i els vuit ajuntaments de l’illa van dur a terme un acte d’homenatge a les víctimes menorquines dels camps d’extermini nazis.

Aquell primer memorial es va celebrar a l’Ajuntament de Maó, i va consistir en un reconeixement als familiars vius d’aquells menorquins que van patir l’exili, la tortura, i en la majoria de casos la mort. I ja en aquell moment, les institucions públiques de Menorca van decidir que aquell acte tindria continuïtat anual.

L’any passat l’acte es va traslladar a Alaior, a la sala de Sant Diego, i va consistir en una xerrada de l’historiador Josep Portella sobre l’arribada dels menorquins a les platges d’Argelers, i la representació del monòleg teatral Cabaret interpretat per l’actriu Clara del Ruste.

 

Notícies relacionades

Les Illes Balears cap al residu zero

Presentació de l’estudi “Les Illes Balears cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors per a la transició”

El Consell prepara una ordenança que garanteixi l'ús eficient d'aigua a tots els municipis de l'illa

El nou reglament per a l'ús racional i eficient de l'aigua contemplarà el seu cicle integral, penalitzarà l'ús excessiu i establirà una estructura de preus socialment justa