Reclamam al Govern que aporti 14 milions al Consell per pagar les sentències de Son Bou i Cesgarden

L'executiu autonòmic preveu destinar 143 milions a sentències només d’Eivissa i Mallorca, i cap de Menorca

21/01/2019
Son Bou (Foto: arabalears.cat) Son Bou (Foto: arabalears.cat)

En aquests moments, el Parlament de les Illes Balears tramita en forma de projecte de llei el Decret llei 4/2018, de 23 de novembre, de concessió de crèdits suplementaris per atendre despeses inajornables derivades de sentències judicials pendents de pagament en l'àmbit de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes.

En aquests moments la tramitació es troba en fase de presentació d’esmenes, fins dia 28 de gener. Com ja va anunciar Nel Martí en el debat de validació del Decret llei 4/2018, Més per Menorca ha presentat esmenes perquè el text de la llei final inclogui també indemnitzacions derivades de les desclassificacions dutes a terme pel Consell Insular de Menorca (Princesa Son Bou i Cesgarden), cosa que en aquests moments no fa i només inclou indemnitzacions de declassificacions dutes a terme a Eivissa i Mallorca.

Efectivament, el Govern de les Illes Balears va impulsar l’any 2008 la desclassificació urbanística i la protecció de vàries zones de la costa de Mallorca i d’Eivissa a través de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible en les Illes Balears. Resultat d’aquella desclassificació se n’han derivat sentències que condemnen el Govern a pagar les indemnitzacions corresponents, part de les quals s’inclouen en la present llei d’aprovació de crèdits suplementaris.

Més per Menorca considera –i ha presentat esmenes en aquest sentit- que el Govern de les Illes Balears també ha de col·laborar amb el Consell Insular de Menorca en les despeses derivades de sentències judicials condemnatòries per la desclassificació i protecció de la costa de Menorca, dutes a terme l’any 2003 pel Consell Insular a través del Pla territorial insular de Menorca, d’acord amb les competències pròpies i amb els mateixos principis de desenvolupament territorial sostenible que van inspirar l’acció del Govern amb la Llei 4/2008, de 14 de maig.

La col·laboració del Govern de les Illes Balears ha d’incloure, al nostre parer, les indemnitzacions a càrrec del Consell Insular de Menorca derivades de les sentències judicials 372 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que fixa una indemnització a favor de la societat mercantil Princesa Son Bou, SL per valor de 5.992.323 euros, i de la sentència 821/2003 interposada per SITEME Menorca SL i succeïda per CESGARDEN, SL (de la qual assumirà 8 milions d’euros).

Per a Més per Menorca aquesta és una col·laboració de justícia. Menorca no va entrar dins la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible en les Illes Balears, de la que ara el Govern ha de pagar les indemnitzacions de desclassificació a Eivissa i Mallorca, perquè ja havia fet la feina –l’any 2003- cinc anys abans, d’acord amb les competències dels consells insulars.

El diputat Nel Martí ha assegurat que el Govern "no pot castigar a qui ho va fer bé, i ho va fer abans, protegint el territori i exercint les competències d’ordenació dels consells.” Martí demana la implicació de totes les formacions polítiques respresentades al Consell i al Parlament perquè aquesta iniciativa es materialitzi, i es mostra disposada a negociar amb la resta de grups per a consensuar el text final. "L’important és que es faci justícia”, ha afirmat.

Notícies relacionades

Més per Menorca reclama al PSOE una connectivitat justa

El partit menorquinista considera que hi queda molt per millorar en la connectivitat de l'illa

Ara Més-Ara Repúbliques crida a construir una Europa antifeixista des dels pobles

La coalició ha reclamat el reconeixement del factor d’insularitat i mesures per fer efectiu el dret a l’habitatge i el decreixement turístic

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit