MÉS per Menorca no donarà suport a la Llei de Capitalitat d’Eivissa

Consideram que la iniciativa és electoralista i que altera el consens actual sobre l’arquitectura institucional

01/12/2018

MÉS per Menorca no donarà suport a la Llei de Capitalitat d’Evissa. La formació menorquinista no entra a valorar l’interès per a obtenir el reconeixement d'Evissa com a "capital" de l'illa, però considera que, jurídicament, el concepte és incorrecte perquè les Illes Balears són, ara per ara, una comunitat uniprovincial i que la consideració de capital ha de ser com a capital de la província.

Justament per això, consideram que aquesta aspiració no té ni encaix ni sentit traslladar-la a Menorca. Menorca no té capital, o si es vol "la capital de Menorca és Menorca". Per tant, és un debat estèril que no aportaria res a Menorca i que, històricament, està superat.

Pensam que l'objectiu de millorar el finançament del municipi d'Eivissa a través d'un règim especial, sustentat en la concentració de serveis de tota l'illa, no està justificat.

Cada illa té el propi model, i ha de fer front als efectes col·laterals d'aquest. De fet, Menorca ha optat per un model de dispersió (desconcentració) de serveis públics, i aquest model també té costos afegits.

El règim especial suposa tenir un finançament diferenciat, a través d'inversions -al marge del sistema general de finançament dels ajuntaments a través dels recursos de la CCAA-, i per tant, rompre amb l'actual acord de distribució dels recursos a les corporacions locals.

Recordam que la proposta no ha estat exposada ni avalada per la FELIB ni per la Conferència de Presidents i la Comissió General de Consells Insulars.

MÉS per Menorca consideram la iniciativa com una proposta electoralista, oportunista i una irresponsabilitat perquè altera substancialment el consens actual sobre l'arquitectura institucional i el sistema de finançament local, sense diàleg i sense comptar amb l'opinió de la resta de municipis i consells.

MÉS per Menorca lamentam que els partits que han presentat la iniciativa facin parts i quarts, i mentre demanen un tracte especial per a Eivissa, el neguin a Formentera. Efectivament, PSIB i Podem varen votar en contra de la proposta de règim especial per a Formentera (a la modificació de la Llei del Govern) basada en la consideració de municipi únic, demanant major suport administratiu i jurídic (no un finançament especial i diferenciat).

MÉS per Menorca presentarà, si s'accepta la tramitació de la proposició de la llei, esmenes perquè el fons especial de capitalitat l'assumeixi totalment el Consell Insular d'Eivissa, o sinó que Menorca rebi el mateix tractament especial per part del Govern de les Illes, en base al seu model de dispersió de serveis.

Notícies relacionades

Comprometem el GOIB a adjudicar les obres del Centre FP de Ciutadella en el primer mig any del 2024

Així i tot, lamentam que el Govern no es comprometi a construir el Conservatori de Maó a l’antiga Sala Augusta

Més per Menorca presenta una esmena a la totalitat als pressuposts del Govern Prohens

Josep Castells: “El Govern no té cap projecte polític llevat d’abaixar els impostos als més rics, perseguir la llengua catalana i donar via lliure al monocultiu turístic”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit