MÉS per Menorca no donarà suport a la Llei de Capitalitat d’Eivissa

Consideram que la iniciativa és electoralista i que altera el consens actual sobre l’arquitectura institucional

01/12/2018

MÉS per Menorca no donarà suport a la Llei de Capitalitat d’Evissa. La formació menorquinista no entra a valorar l’interès per a obtenir el reconeixement d'Evissa com a "capital" de l'illa, però considera que, jurídicament, el concepte és incorrecte perquè les Illes Balears són, ara per ara, una comunitat uniprovincial i que la consideració de capital ha de ser com a capital de la província.

Justament per això, consideram que aquesta aspiració no té ni encaix ni sentit traslladar-la a Menorca. Menorca no té capital, o si es vol "la capital de Menorca és Menorca". Per tant, és un debat estèril que no aportaria res a Menorca i que, històricament, està superat.

Pensam que l'objectiu de millorar el finançament del municipi d'Eivissa a través d'un règim especial, sustentat en la concentració de serveis de tota l'illa, no està justificat.

Cada illa té el propi model, i ha de fer front als efectes col·laterals d'aquest. De fet, Menorca ha optat per un model de dispersió (desconcentració) de serveis públics, i aquest model també té costos afegits.

El règim especial suposa tenir un finançament diferenciat, a través d'inversions -al marge del sistema general de finançament dels ajuntaments a través dels recursos de la CCAA-, i per tant, rompre amb l'actual acord de distribució dels recursos a les corporacions locals.

Recordam que la proposta no ha estat exposada ni avalada per la FELIB ni per la Conferència de Presidents i la Comissió General de Consells Insulars.

MÉS per Menorca consideram la iniciativa com una proposta electoralista, oportunista i una irresponsabilitat perquè altera substancialment el consens actual sobre l'arquitectura institucional i el sistema de finançament local, sense diàleg i sense comptar amb l'opinió de la resta de municipis i consells.

MÉS per Menorca lamentam que els partits que han presentat la iniciativa facin parts i quarts, i mentre demanen un tracte especial per a Eivissa, el neguin a Formentera. Efectivament, PSIB i Podem varen votar en contra de la proposta de règim especial per a Formentera (a la modificació de la Llei del Govern) basada en la consideració de municipi únic, demanant major suport administratiu i jurídic (no un finançament especial i diferenciat).

MÉS per Menorca presentarà, si s'accepta la tramitació de la proposició de la llei, esmenes perquè el fons especial de capitalitat l'assumeixi totalment el Consell Insular d'Eivissa, o sinó que Menorca rebi el mateix tractament especial per part del Govern de les Illes, en base al seu model de dispersió de serveis.

Notícies relacionades

Més per Menorca aconsegueix un acord al Parlament per activar el Centre Integrat d'FP des Castell

El Parlament de les Illes Balears aprova una iniciativa de Més per Menorca per instar el Govern a dur a terme el projecte

El Govern encara no ha posat en marxa el programa de lloguer segur

Josep Castells: “el PP ha fet moltes promeses en matèria d’habitatge, però la realitat és que la situació a les Illes Balears no ha fet més que empitjorar”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit