Més de 2.400 estudiants s'han beneficiat ja de deduccions fiscals per estudiar fora

La mesura, que va ser lluitada al Parlament per MÉS per Menorca, es va començar a aplicar al Pressupost de 2018

10/10/2018
Nel Martí durant la pregunta oral formulada al Govern. Nel Martí durant la pregunta oral formulada al Govern.

Des de MÉS per Menorca valoram positivament que 2.400 estudiants i les seves famílies s’hagin beneficiat ja de les deduccions fiscals per estudiar fora de l’illa de residència.  En total, el benefici fiscal suma un milió i mig d’euros, segons ha explicat el Govern en resposta a una pregunta oral formulada pel diputat Nel Martí.

La Llei de Pressupost 2018 va fer possible aquesta proposta de MÉS per Menorca i Gent per Formentera, que estava inclosa en els Acords pel Canvi, que formava part també dels Acords per Menorca, i que va ser millorada amb esmenes a la citada llei, presentades pels dos grups.

Es tracta d’una mesura a favor de les famílies, que serveix per a compensar el cost d'insularitat i que suposa una deducció de 1.500 euros per cada descendent que cursi, fora de l’illa de l’arxipèlag balear en què es trobi la residència habitual del contribuent, estudis universitaris, ensenyaments artístics superiors, formació professional de grau superior, ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny de grau superior, ensenyaments esportius de grau superior o qualsevol altre estudi que, d’acord amb la legislació orgànica estatal en matèria d’educació, es consideri educació superior, amb el límit del 50% de la quota íntegra autonòmica.

Cal recordar que, a Menorca, cada any comencen estudis universitaris uns 315 estudiants, dels quals 233 ho fan fora de les Illes i 82 a la UIB.  

Les famílies de les Illes Balears paguen per costos d’insularitat (entre desplaçament i residència) fins a 20 milions per carrera universitària més la resta de famílies de l’Estat espanyol. És ver qui hi ha sistemes de compensació, com les beques, però aquestes només arriben a un 25% dels estudiants, perquè es fan per via de polítiques de redistribució –mirant la renda-, i no per compensacions d’insularitat ni per règim especial de les Illes Balears.

Durant la seva intervenció al Parlament, Nel Martí ha dit que “no es pot esperar” a que arribi el REIB, perquè “ens hi jugam massa”. En aquest sentit, Martí ha recordat “la importància d’ampliar les desgravacions fiscals per a les famílies”.

Per això, des de MÉS per Menorca demanam que, a partir d’ara, s’ampliïn els beneficiaris als estudiants que volen cursar estudis que s’ofereix des de les Extensions universitàries d’Eivissa i Menorca, perquè aquests no es vegin penalitzats, ni exclosos, de les desgravacions.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca aconsegueix un acord al Parlament per activar el Centre Integrat d'FP des Castell

El Parlament de les Illes Balears aprova una iniciativa de Més per Menorca per instar el Govern a dur a terme el projecte

El Govern encara no ha posat en marxa el programa de lloguer segur

Josep Castells: “el PP ha fet moltes promeses en matèria d’habitatge, però la realitat és que la situació a les Illes Balears no ha fet més que empitjorar”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit