“Antigüedades Célticas”, l’obra de Joan Ramis, es presenta a Barcelona i Madrid

L’acte es durà a terme a la Falcultat de Geografia i Història de la Universitat Barcelona dimarts dia 9 i al Museo Arquológico Nacional de Madrid el dimecres dia 10.

04/10/2018

El llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca, de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis (1746-1819), serà presentat la setmana que ve a Barcelona i Madrid. Concretament el dimarts dia 9 a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona a les 19;30 hores i l’endemà, dia 10 a les 10:00 hores, al Museo Arqueológico Nacional de Madrid.

La presentació a Barcelona és una iniciativa de la pròpia Facultat i tindrà lloc a l’Aula Magna. Presidirà l’acte el vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, Xavier Roigé; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur; el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria; el director insular de Cultura i Patrimoni del CIM i coautor d’un estudi introductori, Antoni Ferrer; la filòloga i membre corresponent de l’Institut Menorquí d’Estudis, Maria Paredes, i els catedràtics de prehistòria de la Universitat de Barcelona Drs. Josep Maria Fullola i Francisco Garcia.

L’endemà, 10 d’octubre, el Museo Arqueológico Nacional, de Madrid, acollirà a les 19:00h una nova presentació a càrrec del conseller Miquel Àngel Maria, el director insular Antoni Ferrer, i Joana Català, directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears.

L’edició d’aquest llibre és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i s’ha volgut fer coincidir amb els 200 anys de la primera edició.

Es tracta del primer llibre editat a Espanya dedicat íntegrament a arqueologia de la prehistòria i conté un detallat registre sobre la prehistòria de Menorca i les seves principals construccions (talaiots, taules, navetes, coves artificials, etc.). Aquesta obra de Ramis es va convertir ben prest en un referent bibliogràfic obligat de la cultura talaiòtica, i avui és unànimement considerat com un dels precursors més significatius de l’arqueologia prehistòrica balear i una figura rellevant dins la història de l’arqueologia hispànica.

El volum editat enguany conté el text original castellà, adaptat a les normes gramaticals actuals, la traducció íntegra del text en anglès, i tres estudis introductoris, en català, castellà i anglès.

Els autors d’aquestes estudis introductoris són Miquel Àngel Casasnovas, Joaquim Pons i Josefina Salord (Antigüedades célticas de Menorca, la culminació del projecte historiogràfic de l’il·lustrat Joan Ramis en el marc de l’arqueologia europea), David Javaloyas i Manuel Calvo (Una acció val més que mil paraules. Joan Ramis i Ramis, antiquarisme i arqueologia científica a Menorca a principis del segle XIX), i Cristina Rita , Antoni Ferrer i Joana M. Gual  (L’obra de Joan Ramis i Ramis i l’estat actual de la investigació sobre la prehistòria de Menorca: allò que ha quedat i allò que no).

Aquesta publicació, commemorativa del bicentenari de la seva primera edició, és al mateix temps un homenatge a la figura de Ramis i una posada al dia de la seva obra historiogràfica, i una activitat de difusió de la singularitat de la cultura talaiòtica de Menorca, candidata a ser inclosa dins la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

Notícies relacionades

Consell i ajuntaments reten homenatge a les víctimes menorquines als camps d’extermini nazi

L'acte se celebra amb motiu del Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Menorca Talaiòtica es presenta a FITUR

La possible declaració enguany com a patrimoni mundial de la UNESCO contribuirà de manera important a l’estratègia de desestacionalització del turisme a l’illa