Presentam una proposta perquè es derogui l'Impost al Sol

Volem que el Parlament insti el Govern d’Espanya a adequar-se a la normativa europea

17/07/2018

El grup parlamentari Més per Menorca ha presentat una Proposició no de llei al Parlament per instar el Govern d’Espanya a derogar immediatament l’impost al sol i adequar-se a la normativa europea.

L’any 2015, el govern Rajoy, va crear l’anomenat impost al sol, el qual obligava a les instal·lacions amb potència instal·lada de més de 10 kw a pagar un recàrrec sobre l’electricitat auto-produïda i consumida de manera instantània. Van ser José Manuel Soria (Ministre d’Energia d’aquell moment) i Alberto Nadal (llavors Secretari d’Estat d’Energia) els qui van dissenyar la normativa d’aquest gravamen que afegeix aquest recàrrec als usuaris que facin autoconsum.

Ara, amb l’arribada del nou govern del PSOE, queda lliure el camí per derogar aquest impost, tal i com ja han avançat i, d’aquesta manera, poder entrar en el camí signat dels Acords de París.

Tots els grups de l’oposició es van aliar el gener de 2017 per presentar al Congrés dels Diputats una proposició de llei contra les mesures de l'Executiu de Rajoy per gravar l’autoconsum elèctric, però el Govern va tombar la proposició al·legant que l'eliminació del 'impost al sol' suposaria un descens de la recaptació en impostos de 162 milions d'euros i una despesa de 10 milions addicionals per compensar el dèficit que provocaria la conseqüent reducció dels peatges.

La realitat sobre la recaptació, emperò, és ben diferent: l’any 2017, i segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, es van recaptar una mica menys de 170.000€.

Aquest passat mes de maig, el Parlament Europeu, el Consell d'Europa i la Comissió Europea van acordar la política energètica per fer front al canvi climàtic de cara al 2030. L'acord comporta que del total d'energia utilitzada a la UE aquell any almenys un 32% sigui d'origen renovable. També promou l'autoconsum, cosa que comporta prohibir l'anomenat "impost al sol" actualment vigent a Espanya.

Aquest acord implica una revisió dels objectius fixats fins ara, i vol ser un esforç per complir amb l'Acord de París contra el canvi climàtic, signat el 2015.

És per tot això que Més per Menorca presenta aquesta PNL perquè sigui debatuda en seu parlamentària.

Etiquetes

Notícies relacionades

L’aprovació de la Llei Menorca Reserva de Biosfera és un èxit i una fita històrica

Cal recordar que no hi hauria hagut llei si no fos perquè Més per Menorca es va plantar el mes d’abril

La Llei Reserva de Biosfera que aprovarà el Parlament serà la mateixa que va sortir del Consell

Més per Menorca ha aconseguit que es mantingui la possibilitat de limitar l’entrada de cotxes aquest mateix estiu