Commemoració dels 250 anys de l’arribada dels menorquins a la Florida

El Consell, juntament amb la Fundació Illa del Rei, celebrarà un acte el proper dilluns dia 4 de juny a la Sala de Plens de la institució.

28/05/2018

El Consell de Menorca i la Fundació de l’Hospital de l’Illa del Rei organitzen conjuntament un acte commemoratiu als 250 anys de l’arribada dels menorquins La Florida. Serà  el proper dilluns, 4 de juny, a les 19:00 hores, a la Sala de Plens del Consell.

El 26 de juny de 1768 una 1.400 menorquins van emigrat a La Florida en una empresa organitzada pel metge escocès Andrew Turnbull per anar a colonitzar uns terrenys a La Florida, adquirits llavors al Govern Britànic.

Eels colons menorquins que s’hi van embarcar fugint de les dificultats econòmiques de la Menorca de l’època, es van trobar amb una tragèdia, per les dures condicions de vida, de falta d’aliments i d'explotació a què van ser sotmesos, pràcticament el règim d’esclavatge, per part de Turnbull i els seus capataços. Nou anys després els  supervivents es van poder establir a la ciutat de Sant Agustí, un centenar de quilòmetres al nord de la plantació de Nova Esmirna.

El llegat dels menorquins de La Florida continua viu gràcies a l’activitat d’entitats com la Menorcan Cultural Society, de Sant Agustí, formades en gran part pels descendents d’aquells colons, i a la feina d’estudi i recerca de diversos especialistes, d’entre els quals destaca especialment l’aportació del professor Philip D. Rasico. També des de Menorca s’ha mantingut viu el contacte, amb activitats d’intercanvi i col·laboració desenvolupades al llarg dels anys.

L’acte commemoratiu de dia 4 de juny comptarà amb la participació de la presidenta del Consell, Susana Mora, i del conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria. La coordinadora científica de l’IME, Josefina Salord Ripoll, parlarà de la investigació i creació i literària sobre les menorquina de La Florida.

També hi intervindran l’escriptor mallorquí Tomeu Matamalas, que presentarà la seva novel·la Nova Esmirna, i els productors del documental The Minorcan Connection, Manel Ferrera i Lluís Ortas, que segueix la pista dels descendents actuals dels menorquins.

Els representants de la Fundació Illa del Rei, Óscar Sbert i Luís Alejandre, explicaran els contactes i projectes de col·laboració amb les entitats de Sant Agustí, i presentaran el viatge que s’ha organitzat per mitjan mes de juny per commemorar a Sant Agustí l’efemèride de l’arribada dels colons menorquins.

L’acte tancarà amb una actuació de la coral menorquina de gospel Moments a Cor. L’acte és lliure i gratuïta.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa reduir el nombre de places turístiques

El partit menorquinista demana al Consell Insular la creació de la borsa de places i condicionar l’expedició de cada nova llicència a la desactivació de dues places existents

Més per Menorca demana limitar la massificació nàutica a la mar

Els consellers menorquinistes proposen al Consell Insular l’elaboració del Pla director sectorial d’Ordenació del Litoral de Menorca

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit