Animam el Govern a continuar la feina amb les consultes populars, malgrat les sentències del TC

Els menorquinistes consideram que s’ha de donar compliment a l’Estatut d’Autonomia i que la Constitució actual està feta per evitar canvis que la societat necessita per ser més oberta i participativa

17/05/2018

Des de Més per Menorca consideram que si consultar la gent és inconstitucional, deu ser que aquesta Constitució no és prou democrática. Per tant, el partit fa les següents consideracions:

1. A pesar de les modificacions proposades pel Consell Consultiu, animam el Govern a continuar la tramitació per tal de donar compliment a l'article 31.10 de l'Estatut d'Autonomia sobre Consultes populars, encara que sigui a costa de d'eliminar alguns aspectes importants del text.

2. El text impulsat pel Govern pot contemplar i regular, sense problemes, instruments de participació política importants com els referèndums municipals, els pressuposts participatius, les audiències públiques o els consells de participació.

3. El que resulta inviable dins l'actual marc legal redefinit per les darreres sentències del Tribunal Constitucional són les Consultes populars no referendàries que, encara que s'establissin com a no vinculants, estan molt limitades per la impossibilitat de poder utilitzar el cens electoral o de crear un registre general d'inscripció voluntaria per a la participació. El Tribunal Constitucional, a més, estableix que les consultes han de ser sectorials i només hi poden participar les persones afectades. Totes aquestes reserves fan, avui per avui, inviable i il·legal demanar a gent sobre qüestions que afecten a la col·lectivitat. Més per Menorca valora que l'actual context suposa una retallada en els drets polítics dels ciutadans, impròpia de societats democràtiques avançades.

Aquesta Constitució i el seu Tribunal Constitucional estan fetes perquè res no canviï, i la societat actual necessita canvis per a ser més oberta, més participativa i democràtica.

 

 

Notícies relacionades

MxMe demana al Govern que avalui l'impacte del Decret 'de llengües estrangeres'

Des de la posada en marxa de les mesures, no s'ha fet públic cap estudi sobre com ha afectat a les competències comunicatives de l'alumnat

Duim els PGE al Tribunal Constitucional per incomplir el REIB

Aconseguim quallar la majoria parlamentària necessària per impugnar els comptes de Pedro Sánchez