El Consell ajudarà a reparar l’aljub des Mercadal després d’esfondrar-se per mor de la pluja

El conseller de Cultura i Patrimoni, Miquel Àngel Maria, ha emplaçat el batle de la localitat, Francesc Ametller, a treballar junts per a la recuperació d’aquest antiga obra públic catalogada com a BIC.

21/03/2018
Part de la paret en talús enderrocada. Part de la paret en talús enderrocada.

El Consell de Menorca, a través del Departament de Cultura i Patromoni col·laborarà en la reparació de l’antic aljub des Mercadal, que ahir es va esfondra en una part de la seva construcció per mor de fort temporal de vent i pluja. Així ho ha explicat el propi conseller Miquel Àngel Maria, el qual, juntament amb el batle del municipi, Francesc Mercadal, va realitzar una visita al lloc per avaluar les conseqüències i començar a enllestir una col·laboració mútua per recuperar aquesta antiga obra pública de la Menorca britànica.

El resultat de la visita va ser que l’esfondrament només afecta el parament exterior, per la qual cosa es manté l’estructura del conjunt i de l’interior, sobretot, en bon estat. Igualment els tècnics de Patrimoni del Consell en faran un informe més detallat de l’enderroc.

El conseller Maria ha fet una crida a la col·laboració entre les institucions per escometre la necessària obra de restauració que s'haurà de dur a terme a partir d'aquesta desgràcia. Així, tant el conseller com el batle des Mercadal s'han emplaçat a treballar conjuntament per rehabilitar aquest emblemàtic element patrimonial del segle XVIII.

Cal recordar que l’aljub des Mercadal va ser construït l’any 1735 per les Universitat General de Menorca i les Particulars dels termes que tenia llavors l’illa (Ciutadella, Maó, Alaior i Santa Àgueda-Es Mercadal). Fou una ordre donada pel Governador britànic Richard Kane amb la finalitat de proveir d’aigua potable les tropes britàniques que es desplaçaven arreu de l’illa.

L’aljub des Mercadal és un gran dipòsit que recull l’aigua de pluja que cau sobre la seva coberta, de 800 m2 de superfície. El dipòsit té una capacitat de 273.500 litres d’aigua, protegida després d’uns murs gruixats construïts en talús. El va construir Pere Carreres entre 1733 i 1735. Encara avui els veïns des Mercadal l’utilitzen per a proveir-se d’aigua de pluja.

 

 

Notícies relacionades

Les Illes Balears cap al residu zero

Presentació de l’estudi “Les Illes Balears cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors per a la transició”

El Consell prepara una ordenança que garanteixi l'ús eficient d'aigua a tots els municipis de l'illa

El nou reglament per a l'ús racional i eficient de l'aigua contemplarà el seu cicle integral, penalitzarà l'ús excessiu i establirà una estructura de preus socialment justa