Més per Menorca demanarà al Govern pel Centre d’Interpretació de la Biosfera

La formació sobiranista vol que Madrid posi els recursos per a recuperar i executar el projecte a Ferreries

25/02/2018
Instal·lacions de s'Enclusa, Ferreries Instal·lacions de s'Enclusa, Ferreries

Més per Menorca s’interessarà, durant el ple d’aquest dimarts, per l’estat del projecte de s’Enclusa, on fa anys que s’hauria d’haver ubicat el Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera. El diputat Nel Martí es dirigirà a la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, i li demanarà que exigeixi a Madrid els recursos per a recuperar i executar el projecte, que va néixer fa 11 anys però que no s’ha pogut fer realitat per la falta d’interès del PP.

Fa un parell de setmanes, l’Ajuntament de Ferreries va aprovar, reiterar, de nou i per unanimitat, la voluntat que es mantingués viva la possibilitat que el Centre d’Interpretació de la Biosfera s’ubiqui a la localitat. El projecte, recordem, va néixer a través, i per l’impuls, de les inversions anomenades estatutàries, ja que quan es va redactar l’Estatut d’Autonomia del 2007 s’introduïa una disposició transitòria perquè, mentre no es tengui el nou REIB, i en un màxim de 7 anys, es garantís una inversió mínima per part de l’Estat, que són les inversions estatutàries.

Una d’aquestes inversions era el Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera a s’Enclusa que implicava 7 milions d’euros, per executar. Es va iniciar l’avantprojecte, el procés participatiu, l’expropiació de l’accés, etc. etc, fins que va governar el PP. Així, entre el 2011 i 2015 no es va fer gairebé res per manca d’interès. Amb tot, va finalitzar el termini d’execució del conveni,  a pesar dels intents del Govern de Canvi d’ampliar la pròrroga i mantenir la inversió, es va acabar judicialitzant. Arran d’una sentència el Govern de les Illes Balears ha retornat 7 milions euros adjudicats per l’Estat per al projecte del Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera a s’Enclusa de Ferreries, més altres 2 milions d’interessos, a tenor de la resolució judicial.

Ara l’Ajuntament de Ferreries reclama recuperar la inversió. Una inversió que només queda viva en el protocol d’intencions signat el 2015, i impulsat per l’actual aquest Govern, per permetre el finançament del projecte de s’Enclusa, encara que no fos via fons estatutaris.

Notícies relacionades

L’aprovació de la Llei Menorca Reserva de Biosfera és un èxit i una fita històrica

Cal recordar que no hi hauria hagut llei si no fos perquè Més per Menorca es va plantar el mes d’abril

La Llei Reserva de Biosfera que aprovarà el Parlament serà la mateixa que va sortir del Consell

Més per Menorca ha aconseguit que es mantingui la possibilitat de limitar l’entrada de cotxes aquest mateix estiu