El Govern de Madrid menysprea de nou la connectivitat de Menorca i nega l’OSP amb Barcelona

Desconsidera la necessitat de servei social amb la capital catalana, però potencia el transport terrestre de Cuenca, on hi adjudica Obligació de Servei Públic a la ruta de l’AVE amb Madrid, amb tarifa de 12 euros.

20/02/2018
Aeroport del Prat Aeroport del Prat

És un mostra més. Un altre revés del Govern de Rajoy i del Partit Popular que regeix les polítiques de l’Estat. És un altre menyspreu a la mobilitat del illencs de les Balears, i en concret Menorca, l’illa amb la pitjor connectivitat de la comunitat. El Govern del PP no ens reconeix en res i ens maltracta quant a la urgència que patim per disposar d’unes connexions dignes, justes i necessàries.

El PP, tot i que ho fa amagat rere el pseudònim de Ministerio de Fomento, ha "tancat la porta a declarar d’Obligació Servei Públic la ruta Menorca-Barcelona". L’obligació de servei públic són declaracions governamentals per garantir mesures de transport adients a zones on aquestes tenen dificultats, ja sigui per la manca de connexions establertes, o bé pels costos que poden tenir aquestes per a la raonable mobilitat dels ciutadans.

Què és una declaració de servei públic o OSP?

La web del Ministeri diu que: "Las obligaciones de servicio público responden, pues, a la necesidad económica y social de facilitar la movilidad de los ciudadanos residentes en unos territorios segmentados para los que, por su rapidez, el transporte aéreo es un modo de transporte fundamental."

Se’n pot obtenir una més ampla informació a aquest enllaç del Ministerio de Fomento sobre el transport de Servei públic

Les OSPs es declaren tant en transport aeri com en transport terrestre (el ferroviari) i a l'Estat espanyol n'hi ha una vintena de declaracions. Una de les darreres OSP declarada pel Govern de Rajoy és la de l'AVE Madrid-Cuenca (el passat mes de desembre), dues ciutats prou ben connectades per autopista i tren i que, a més, l’aeroport de la capital de l’Estat es troba només a 150 km. de Cuenca. Tanmateix, el Govern del PP li ha atorgat la consideració d’OSP a l’AVE que connecta les dues ciutats. Una ruta terrestre que tindrà un preu de 12 euros el bitlletAfirma l’Executiu espanyol que ha estat declarat OSP per donar resposta a les seves necessitats econòmiques i socials. La informació al Digital de Castilla La Mancha.

És aquesta una prova més de la diferent forma que té el Govern del PP de tractar els ciutadans de les Illes Balears.

Des de Més per Menorca, ens veim constantment amb la urgència de reivindicar aquesta justícia en el transport aeri perquè tenim molt clar que els menorquins tenim també unes necessitats econòmiques i socials per poder-nos desenvolupar amb total normalitat. No volem ser ciutadans de segona, volem un tractament just. Cuenca existeix, Menorca també, a més amb la consideració d’insularitat i zona territorial perifèrica.

Al respecte a aquestes característiques, cal considerar l’incompliment que fa el Govern espanyol de la Constitució. La Carta Magna ho contempla amb prou claredat:

“Artículo 138
  1. El Estado garantiza la realización efectiva del principio de solidaridad consagrado en el artículo 2 de la Constitución, velando por el establecimiento de un equilibrio económico, adecuado y justo entre las diversas partes del territorio español, y atendiendo en particular a las circunstancias del hecho insular”.

Més per Menorca defensa que la ruta Menorca-Barcelona és prioritària, tant per raons socials com econòmiques.

 

Notícies relacionades

Ara Més - Ara Repúbliques comença la campanya per ser la veu de les Illes Balears a Europa

Emma Navarro: "Europa ha d'escoltar els problemes particulars que tenim a les illes, no volem ser ciutadans de segona"

Més per Menorca demana al Govern l'adquisició del jaciment talaiòtic de Binissafullet amb l'ITS

Els menorquinistes exigeixen al Govern i al Consell Insular que actuïn amb fermesa per frenar la mercantilització de Menorca

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit