Comença a fer feina una comissió que estudiarà quin és l’autogovern real de les Balears

Més per Menorca va sol·licitar a la Mesa del Parlament la creació d’aquest òrgan de debat perquè revisi l’abast de les competències de les illes després de 30 anys d’Estatut d’Autonomia

18/10/2017

La Comissió d’estudi per avaluar l’autogovern real s’ha constituït aquest dimecres amb l’objectiu d’analitzar fins on arriben, en realitat, les competències de les Balears. Aquesta comissió no permanent s’ha creat a petició de Més per Menorca, que la va proposar al Parlament fa més d’un any i mig.

El diputat Nel Martí ha dit que és “lògic i necessari” que el Parlament revisi, “després de 30 anys”, en quin moment ens trobam respecte de l’autogovern.

Martí ha detallat que la comissió avaluarà les competències que tenim -més enllà de l’autofinançament- i que recull l’Estatut d’Autonomia però que no han estat transferides: “Hi ha competències que són pròpies de la Comunitat Autònoma però que les lleis de l’Estat no han deixat desenvolupar com toca”.

En l’exposició de motius per a la creació de la comissió es recorda que, des de fa anys, “el legislador estatal exerceix les seves competències imposant, directament o indirecta, controls, límits o condicions a l’exercici de les competències autonòmiques”. D’aquesta manera, “la capacitat de les comunitats autònomes per fixar polítiques pròpies en àmbits materials socialment, políticament o econòmicament rellevants s’ha anat reduït”. De fet, relata el document, “en la major part dels casos les comunitats no poden adaptar les polítiques estatals i europees a les seves circumstàncies específiques”.

Martí ha explicat que la primera passa que farà la comissió serà demanar una anàlisi jurídica sobre la situació d’aquestes competències: “A partir d’aquí farem un debat a plenari, que consideram molt important perquè en 30 anys no s’ha fet mai”.

Les conclusions d’aquesta comissió no permanent d’estudi es recolliran en un dictamen que s’elevarà al Ple de la Cambra per a la seva aprovació i publicació al BOPIB, amb trasllat al Govern de les Illes Balears. La comissió d’estudi haurà de presentar les seves conclusions en el termini màxim d’un any.

 

Notícies relacionades

L’aprovació de la Llei Menorca Reserva de Biosfera és un èxit i una fita històrica

Cal recordar que no hi hauria hagut llei si no fos perquè Més per Menorca es va plantar el mes d’abril

La Llei Reserva de Biosfera que aprovarà el Parlament serà la mateixa que va sortir del Consell

Més per Menorca ha aconseguit que es mantingui la possibilitat de limitar l’entrada de cotxes aquest mateix estiu