Comença a fer feina una comissió que estudiarà quin és l’autogovern real de les Balears

Més per Menorca va sol·licitar a la Mesa del Parlament la creació d’aquest òrgan de debat perquè revisi l’abast de les competències de les illes després de 30 anys d’Estatut d’Autonomia

18/10/2017

La Comissió d’estudi per avaluar l’autogovern real s’ha constituït aquest dimecres amb l’objectiu d’analitzar fins on arriben, en realitat, les competències de les Balears. Aquesta comissió no permanent s’ha creat a petició de Més per Menorca, que la va proposar al Parlament fa més d’un any i mig.

El diputat Nel Martí ha dit que és “lògic i necessari” que el Parlament revisi, “després de 30 anys”, en quin moment ens trobam respecte de l’autogovern.

Martí ha detallat que la comissió avaluarà les competències que tenim -més enllà de l’autofinançament- i que recull l’Estatut d’Autonomia però que no han estat transferides: “Hi ha competències que són pròpies de la Comunitat Autònoma però que les lleis de l’Estat no han deixat desenvolupar com toca”.

En l’exposició de motius per a la creació de la comissió es recorda que, des de fa anys, “el legislador estatal exerceix les seves competències imposant, directament o indirecta, controls, límits o condicions a l’exercici de les competències autonòmiques”. D’aquesta manera, “la capacitat de les comunitats autònomes per fixar polítiques pròpies en àmbits materials socialment, políticament o econòmicament rellevants s’ha anat reduït”. De fet, relata el document, “en la major part dels casos les comunitats no poden adaptar les polítiques estatals i europees a les seves circumstàncies específiques”.

Martí ha explicat que la primera passa que farà la comissió serà demanar una anàlisi jurídica sobre la situació d’aquestes competències: “A partir d’aquí farem un debat a plenari, que consideram molt important perquè en 30 anys no s’ha fet mai”.

Les conclusions d’aquesta comissió no permanent d’estudi es recolliran en un dictamen que s’elevarà al Ple de la Cambra per a la seva aprovació i publicació al BOPIB, amb trasllat al Govern de les Illes Balears. La comissió d’estudi haurà de presentar les seves conclusions en el termini màxim d’un any.

 

Notícies relacionades

El PP no es pronuncia sobre la remoció de Le Senne, però vol la seva sortida per interès partidista

Els grups de l'oposició veuen que la fixació del 7 d’agost per celebrar la Diputació Permanent com l’inici del compte enrere per fer fora Gabriel Le Senne com a president del Parlament

Més per Menorca proposa incrementar l’ecotaxa i que el GOIB no destini doblers a fires turístiques

Els menorquinistes presenten una moció al Parlament amb mesures per posar més límits a la massificació turística

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit