Martí diu al Govern que qüestionar el català “és qüestionar que sigui una llengua normalitzada"

La formació menorquinista aposta perquè en cas que no es pugui cobrir una plaça amb un professional que conegui el català, s’estableixi un temps perquè l’aprengui. (Vídeo íntegre de la intervenció)

12/09/2017

El diputat i portaveu de Més per Menorca al Parlament, Nel Martí,  ha explicat a l’Executiu que el fet de qüestionar el requeriment de la llengua catalana en l’àmbit de l’administració pública “és qüestionar que el català sigui una llengua normalitzada, usada i necessària”. Ho ha fet en una interpel·lació aquest dimarts al Govern balear en relació al requisit de català a la sanitat pública.

Martí s’ha dirigit, durant la sessió parlamentària, al Govern de Francina Armengol ha dit que tractar la llengua pròpia és fer “el que volia Bauzá: una llengua de folklore, de cap de setmana, una llengua per posar a les guies turístiques”.

“Qui no estima la nostra llengua, la cuida i la promou”, ha dit Martí, “no estima aquestes terres. Tots els professionals de la sanitat pública han de conèixer el  català, igual que el castellà”  Que hi hagi metges o infermers que no sàpiguen català és totalment discriminatori per als pacients catalanoparlants.

El portaveu menorquinista han destacat que mai no s’ha “convocat o contractat una plaça a la sanitat pública (o qualsevol altra àrea) a les Illes Balears sense el requisit de castellà”. Així mateix han recordat que  el deure de conèixer una llengua és una conseqüència intrínseca immediata i  inseparable- de l’oficialitat a qualsevol país del  món.

Martí ha insistit a Armengol que no doni armes “a aquells que voldrien la nostra llengua més marginada i més arraconada”.

El diputat ha apostat perquè, en cas que no es pugui cobrir una plaça amb un professional que sàpiga català, s’estableixi el mecanisme perquè la plaça s’ocupi i el requisit s’implanti en diferit. És a dir, que es doni un temps al metge o infermer perquè adquireixi el nivell adequat de català per atendre correctament els seus pacients”. En aquest sentit, ha insistit que el requisit, per norma, ha de ser previ, anterior, a  l’accés a la plaça, però quan no sigui possible, de forma raonada i  justificada”, haurà de ser posterior; però imprescindible per ocupar-la indefinidament.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca acusa el Govern Prohens d’abandonar la política industrial a l'illa

El partit menorquinista rep amb estupefacció la notícia que el Govern es desentengui de la gestió del Recinte Firal de Maó

Més per Menorca lamenta que el PP voti en contra del Centre de Recerca en Arqueologia de Menorca

Joana Gomila: “En la Menorca Talaiòtica, quan arriba l’hora de fer feina i aportar finançament el PP no hi és”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit