Més per Menorca demana al Govern que només s’augmenti l’impost turístic els mesos d’estiu

La formació menorquinista es va reunir dimecres amb l’Executiu per apropar postures en aquest tema a canvi de donar suport al Sostre de Despesa de cara als Pressuposts de la CAIB 2018

08/09/2017

Més per Menorca hagué de tancar amb l’Executiu autonòmic un acord que permeti incorporar la proposta dels menorquinistes sobre l’increment de l’impost turístic. A canvi, els tres diputats donarien suport al ‘Sostre de despesa’, un tràmit imprescindible que es debatrà al Ple parlamentari el proper dimarts amb el qual s’inicia el debat del Pressupostos de la CAIB per a 2018.

El Govern de les Illes Balears i Més per Menorca es van reunir dimecres dia 6 de setembre, per apropar tots aquests conceptes. Per una banda que s’incorpori la proposta dels ecosoberanistes de Menorca en només apujar la tarifa de l’impost turístic els mesos punta de la temporada alta, deixant igual l’import la resta de l’any. Només així Més per Menorca votaria a favor del Sostre de despesa per facilitar l’elaboració del pressupostos autonòmics

Més per Menorca vol recordar que el Govern va presentar de forma unilateral el Sostre de despesa, amb un considerable increment de l’Impost de Turisme Sostenible, que duplica les quotes actuals establertes. Els menorquinistes van manifestar el seu desacord, tant en la forma com en el contingut. En la forma, perquè Més per Menorca no havia estat mai consultat ni informat, fins un dia abans, de la voluntat del Govern d’aprovar el sostre de despesa en el Consell de Govern del passat divendres, sense possibilitat de fer i defensar les pròpies aportacions. I quant a contingut, perquè Més per Menorca no veu correcte apujar l’impost turístic a Menorca durant la temporada baixa.

A la reunió, a la que van ser presents Biel Barceló, Catalina Cladera i Nel Martí, Més per Menorca va demanar bàsicament dues coses: La primera, i fonamental, és la necessitat de revisar i corregir el possible increment multiplicat per dos de l’ ‘ecotaxa’. Els menorquinistes coincideixen amb el Govern en la necessitat d’eliminar l’excepció que afectava als creuers i elevar, fins i tot duplicar, l’impost durant la temporada d’estiu. Però en canvi, proposen que durant la temporada baixa no es modifiqui l’impost, i que hi hagi un coeficient que contempli i corregesqui els efectes de la temporada turística, més breu a Menorca. El Govern va expressar que està disposat a estudiar i assumir la proposta, però l’acord s’haurà de prendre durant els propers dies (i abans de dimarts), conjuntament entre tots els membres dels Acords pel Canvi.

Per a Més per Menorca l’acord en relació a l’impost turístic és decisiu perquè pugui, o no, donar suport al sostre de despesa. “No podem donar suport a un Sostre de despesa que té com a element clau multiplicar per dos les quotes de l’impost turístic durant tot l’any, afectant negativament l’activitat lligada a les estades turístiques durant l’hivern”, explica Nel Martí, coordinador general de Més per Menorca i portaveu del Grup Parlamentari.

En aquest mateix apartat Més per Menorca va proposar, i es va acceptar, que dins el mes de setembre es convoqués als membres dels Acords pel Canvi per estudiar i aprovar un pla fiscal per als propers dos anys, que contempli, entre d’altres, una nova figura de caràcter limitador sobre els cotxes de lloguer.

El segon aspecte que Més per Menorca va posar damunt la taula de negociació, per donar suport al Govern en el Sostre de despesa, és la necessitat de donar celeritat als acords pactats, tant als de dia 12 de junt (entre Gover i Més per Menorca) com als Acords pel Canvi (entre PSIB, Podemos, MÉS per Mallorca i Més per Menorca). I en aquest sentit es va donar un impuls a tres qüestions, que els menorquinistes valoren molt positivament:

1.     El Pressupost de la CAIB per al 2018 inclourà una desgravació fiscal a les famílies amb estudiants a càrrec que cursen estudies fora de l’illa de residència. S’agafarà el model ja implementat a Canàries. La proposta ja havia estat presentada com a proposició no de llei per Més per Menorca i aprovada pel Parlament.

2.     El Pressupost de la CAIB per al 2018 també inclourà un increment de la desgravació fiscal fins el 50%, ampliant el límit de renda, per a les inversions en energia solar a l’habitatge habitual.

3.     I finalment, es farà efectiva la modificació de la Llei de Capitalitat de Palma perquè els estudiants de la UIB de Menorca, Eivissa i Formentera que viuen a Mallorca puguin accedir a les mateixes bonificacions que els estudiants de Palma, en el transport públic. També s’inclou el tractament com a resident en el preu de la línia 1, que uneix l’aeroport amb Palma, passant de 5 a 1 euros. Aquestes actuacions es durant a terme a través de convenis entre l’Ajuntament de Palma, l’EMT, els consells insulars i el Govern de les Illes Balears, i el cost anirà a càrrec íntegrament del pressupost de la CAIB.

Més per Menorca valora positivament els avanços en els dos punts esmentats, i espera poder tancar el punt decisiu –que és l’ITS- abans de dimarts, garantint així el suport al Govern amb el sostre de despesa.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca aconsegueix un acord al Parlament per activar el Centre Integrat d'FP des Castell

El Parlament de les Illes Balears aprova una iniciativa de Més per Menorca per instar el Govern a dur a terme el projecte

El Govern encara no ha posat en marxa el programa de lloguer segur

Josep Castells: “el PP ha fet moltes promeses en matèria d’habitatge, però la realitat és que la situació a les Illes Balears no ha fet més que empitjorar”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit