Més per Menorca s’absté en la validació del Decret-Llei d’Estades Turístiques

La formació menorquinista justifica el seu posicionament “perquè s’ha fet només per amagar els errors de Podem”. S’ha aprovat per 27 vots a favor, 24 en contra i 3 abstencions (vídeo)

04/09/2017

Els tres diputats de Més per Menorca s’han abstingut en l’aprovació del Decret Llei d’Estades Turístiques presentat avui al Parlament de les Illes Balears. Tot i així la norma ha quedat validada amb 27 vots a favor, 24 en contra i 3 abstencions.

Aquesta validació del Decret Llei d’Estades turístiques per part del Parlament ve donat que la Llei proposada al seu dia pel Govern no era aplicable pel vot contrari de Podem, que es desmarcà de l’article clau de la Llei, el 49, que establia el concepte d’estades turístiques. Aquesta postura poc meditada de Podem va portar a tot el contrari del que pretenia el grup morat: el lloguer d’habitatges en edificis plurifamiliars (pisos) va quedar desregulat, de manera que era impossible perseguir l’oferta il·legal. El paradoxal del cas és que amb aquest vot, Podem pensava que el lloguer d’habitatges quedaria prohibit.

Aquest és l’element que ha portat a una situació surrealista que el Govern ha hagut d’esmenar per decret llei una llei que acabava de sortir del Parlament. Aquesta aspecte és el que ha assenyalat el diputat Josep Castells en justificar el vot en blanc: “d’una banda, creiem que era necessari recuperar el redactat de l’article 49 que va arribar al Ple, i per açò no votarem en contra del decret llei; però d’altra banda, creiem totalment innecessari afegir-hi res més, especialment si és per tapar les inconsistències de Podem, i per açò el nostre vot tampoc pot ser positiu”.

En la seva intervenció Castells ha recordat que el dia 18 de juliol, quan es va aprovar la llei, Més per Menorca ja va justificar el seu vot contra les esmenes de Podem dirigides a salvaguardar l’ “emergència d’habitatges”. En aquella ocasió, el diputat menorquinista ja va recordar que els consells insulars disposaven dels mecanisme per garantir que allà on hi hagués dèficit d’habitatge no es permetés el lloguer turístic. “Quina credibilitat tindrien les nostres paraules del 18 de juliol si ara votessin a favor d’aquest decret llei, amb tota l’enrenou retòric de l’emergència d’habitatge? Per a nosaltres, haver votat a favor d’aquest decret llei seria com reconèixer que el que vam dir el dia de l’aprovació de la Llei no era cert”, ha reblat Castells.

I és que, efectivament, el Decret Llei incorpora un article amb diverses consideracions sobre l’emergència sobre l’habitatge. Però, com ha assenyalat Castells, tot plegat és “un embolcall de paper de cel·lofana amb un contingut totalment buit i innecessari”. Com ha explicat el diputat, el mecanisme que preveu el decret llei per declarar l’emergència d’habitatges requereix l’informe favorable del consell insular mentre que la llei ja preveu que la zonificació del lloguer per a estades de vacances la facin, precisament, els consells insulars. Açò, l’ha dut a concloure que, com ja havia afirmat el dia de l’aprovació de la llei, aquesta “ja conté els mecanismes per limitar el lloguer turístic en favor de la disponibilitat d’habitatges pels residents”.

En definitiva, Més per Menorca hagués recolzat un decret llei que hagués consistit exclusivament en recuperar el redactat de l’article 49, però pensa que afegir declaracions retòriques sobre l’emergència en l’habitatge no és més que una manera d’amagar l’errada política comesa per Podem, “un grup que, a més, no ha fet cap mena d’autocrítica per la situació creada”, ha conclòs Castells.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca aconsegueix un acord al Parlament per activar el Centre Integrat d'FP des Castell

El Parlament de les Illes Balears aprova una iniciativa de Més per Menorca per instar el Govern a dur a terme el projecte

El Govern encara no ha posat en marxa el programa de lloguer segur

Josep Castells: “el PP ha fet moltes promeses en matèria d’habitatge, però la realitat és que la situació a les Illes Balears no ha fet més que empitjorar”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit