Nel Martí: "No votarem un decret llei per al lloguer turístic per maquillar la negligència de Podem"

El portaveu menorquinista avança que el grup no donarà suport a un decret llei per “fer veure que el text inicial no contemplava la prohibició de la comercialització turística per a protegir la funció social de l'habitatge, perquè no és cert

31/07/2017
Nel Martí, portaveu de Més per Menorca Nel Martí, portaveu de Més per Menorca

Més per Menorca surt al pas en relació a l’anunciat principi d’acord per a desencallar el conflicte creat per Podemos, en la votació final de la modificació de la Llei turística per a regular el lloguer turístic en habitatges. Així, la formació menorquinista a la cambra balear aposta per una modificació exprés de la Llei de lloguer turístic per a recuperar "només" l’article 49, i cosir i cicatritzar així la ferida causada per Podemos

Per tota açò, Més per Menorca clarifica el següent:

1.   El principi d'acord que s’ha anunciat inclou al Govern de les Illes Balears (i partits integrants, PSIB i MÉS per Mallorca) i a Podemos, però en cap cas Més per Menorca.

2.   Més per Menorca s’ha mantingut al marge de la negociació entre Govern i Podemos per no compartir des del primer moment l’anàlisi del conflicte que, a parer dels menorquinistes, té a veure només amb la irresponsable i negligent actuació de Podemos.

3.   Més per Menorca vol deixar clar a l’opinió pública que en tot moment, des del mateix inici de la tramitació de la llei, la nova regulació del lloguer turístic ha contemplat que els ajuntaments o els consells insulars poguessin excloure totalment o parcial la comercialització turística a un determinat territori.

Pel que fa als casos concrets d'Eivissa i Palma, d’acord amb el text rebutjat per Podemos, ja es preveia que en el procés de zonificació el Consell o l’Ajuntament poguessin, d’acord amb les seves competències, prohibir el lloguer turístic de les vivendes plurifamiliars, i fins i tot de tota la resta de tipologies, per a donar resposta a les necessitats de la seva població, com pot ser la mancança extrema d’habitatge per a ús residencial.

La funció social de l’habitatge i el dret a l’accés a un habitatge digne, recollits en la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia, han format sempre part del nou text legislatiu que es va votar el passat 18 de juliol, tot i que Podemos sembla desconèixer-ho.

4.   Més per Menorca té molt clar que sempre prioritzarà la funció social de l’habitatge per sobre de la seva comercialització turística, en especial quan es produeixen situacions d’extremes dificultats per accedir a un habitatge digne. I així ho preveu fer en les zonificacions que han d’aprovar els ajuntaments i el Consell de Menorca.

5.   Per a Més per Menorca la solució a la crisi causada per Podemos només passa per recuperar el text previst, amb l’article 49 tal com apareixia al dictamen de la llei. La resta d’afegits –i focs artificials- que s’han proposat per a conformar el Decret-llei, que retorni la coherència i l’aplicabilitat a la regulació de la comercialització turística dels habitatges, són no només innecessaris (com ho demostra el fet que textos semblants ja van ser votats i rebutjats, inclús pels partits integrats al Govern, durant la tramitació de la llei) i redundants, sinó també contraproduents. No es millora el text, no es creen més eines per a garantir l’habitatge digne (que sí ho ha de fer la Llei d’habitatge), i en canvi és dóna el missatge que el text tramitat, que vam votar la resta de formacions, com Més per Menorca, no contenia la possibilitat de prohibir el lloguer turístic per part d’ajuntaments i consells, cosa absolutament falsa.

Ajuntaments i consells poden restringir, limitar i prohibir el lloguer turístic per raons d’”emergència habitacional” o per moltes altres raons o consideracions que li siguin pròpies i que puguin millorar la vida dels seus conciutadans.

6.   El problema real de l’erràtica votació de dia 18 té a veure només, i prou, amb la situació interna de Podemos (en el Parlament i a Eivissa), en la qual Més per Menorca no ha d’entrar, però que no pot perjudicar com ho està fent a les institucions i, en especial, a la tasca legislativa del Parlament de les Illes Balears.

7.   Per tot el que s'ha exposat, Més per Menorca considera que la modificació de la Llei hauria de consistir exclusivament en la recuperació de l'article 49 contingut en el dictamen que va arribar al Ple del passat dia 18. Així, expressa el seu desacord amb un hipotètic Decret-Llei centrat en continguts cosmètics per rentar la cara a Podemos i manifesta que en cap cas recolzarà una modificació de la Llei que reguli aspectes que són competència dels consells insulars. Quedem a l'espera de conèixer el text definitiu per decidir l'orientació del nostre vot.

 

 

Notícies relacionades

El PP no es pronuncia sobre la remoció de Le Senne, però vol la seva sortida per interès partidista

Els grups de l'oposició veuen que la fixació del 7 d’agost per celebrar la Diputació Permanent com l’inici del compte enrere per fer fora Gabriel Le Senne com a president del Parlament

Més per Menorca proposa incrementar l’ecotaxa i que el GOIB no destini doblers a fires turístiques

Els menorquinistes presenten una moció al Parlament amb mesures per posar més límits a la massificació turística

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit