Nou centre sociosanitari per a persones dependents i nou centre de dia a Es Castell

El nou equipament tindrà un cost aproximat de 4,6 milions d’euros

15/07/2021

S'ha presentat a la Sala de Plens de l'Ajuntament des Castell el projecte guanyador del concurs d’idees arquitectòniques per a la futura residència i centre de dia des Castell, que es construirà a l’edifici de l’antiga caserna del Duc de Crillon.

Els arquitectes José María Fabregat i Simón Abellán han estat els encarregats d’explicar el projecte «BDS Ball des Còssil», un projecte signat pel despatx Fabregat & Fabregat Arquitectes, juntament amb els arquitectes Simón Abellán i Pol Molango.

Una demanda històrica de la ciutadania

El procés per a la construcció d'una residència geriàtrica al centre del poble respon a una demanda històrica, que va començar a prendre forma l'any 2019, amb la compra dels quarters de s'Esplanada per part del Govern de les Illes Balears per a destinar-los a usos públics. 

57 places per a persones grans en situació de dependència i 15 usuaris al centre de dia

La construcció d’aquest nou centre sociosanitari per a persones en situació de dependència tindrà un cost aproximat de 4,6 milions d’euros, i preveu que tengui 57 places per a persones grans en situació de dependència i que el centre de dia atengui 15 usuaris; unes places que quedaran integrades a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència.

A partir d’ara els arquitectes disposen de tres mesos per elaborar el projecte bàsic del nou centre per poder començar a tramitar les autoritzacions pertinents. 

Respecte al projecte guanyador, el jurat ha valorat especialment que disposi els accessos del centre de dia i de la residència des de la plaça de l’Esplanada a peu pla, i ubica els dos centres de manera que es permeti el seu funcionament de manera independent. L’entrada i la recepció es converteixen en una ampla franja de comunicació entre l’exterior, les sales comunes de la residència i l’espai exterior privat.

A més, es valora la bona distribució dels dormitoris i l’espai pel centre de dia, que atendrà 15 usuaris.

També s’ha valorat el respecte que mostra als valors patrimonials de l’edifici i el respecte a la sostenibilitat ambiental, ja que opta per una banda pel respecte a les preexistències arquitectòniques de l’edifici, la utilització de materials de construcció autòctons i inclou un plantejament de solucions que afavoreixen l’estalvi energètic.

Detalls del projecte guanyador

Notícies relacionades

Sant Lluís instal·la tres radars pedagògics al nucli urbà per a recordar la velocitat màxima

Amb aquests radars es pretén que els conductors agafin major consciència de la velocitat màxima permesa a cada tram del nucli urbà i d’aquesta manera pacificar la circulació

Ciutadella firma un conveni amb el Cercle Artístic per a la gestió de l’Observatori Astronòmic

L’Observatori Astronòmic, situat dins el complex cultural del Canal Salat, està considerat com un bé patrimonial