El Dret Civil balear, un altre avenç dels Acords de Governabilitat entre Més per Menorca i el Govern

La reforma de la Compilació dels drets forals propis és una altra fita aconseguida, la qual millora aspectes jurídics per als menorquins

20/07/2017

Més per Menorca vol fer extensiva la satisfacció per haver-se acomplert un altre dels acords pactats per a la governabilitat, signat el passat 12 de juny (poc després de sortir Més per Menorca del Govern) entre la formació menorquinista i l’Executiu que presideix Francina Armengol.

De fet, el punt signat en els Acords de Governabilitat respecte aquest tema diu textualment així:

  • Aprovació definitiva del projecte de modificació de la Compilació de Dret Civil, en el qual s’inclou la successió intestada a favor dels consells insulars, la modernització de la Societat Rural Menorquina i l’aplicació de la “definició” a Menorca, entre d’altres.

La reforma de la Complicació del Dret Civil de les Illes Balears, que conté tres llibres, un per a cada territori insular, recull tot una sèrie de figures jurídiques històriques pròpies que han prevalgut durant segles a cadascuna de les illes, tot i tenir llargs períodes mancades de vigència i restar ajornades o inaplicables per mor d’èpoques absolutistes a l’Estat espanyol, com la instauració dels Decrets de Nova Planta de principis del segle XVIII (Segle XIX a Menorca), els quals aboliren les institucions pròpies als territoris històrics no castellans.

El Dret Civil balear és, idò, l’herència d’un corpus jurídic sobreviscut i originari de la Carta de Franquesa que va atorgar el rei Jaume I de Mallorca (1301). La Compilació balear, per tant, es diferencia del dret civil que regeix a la resta de l’Estat espanyol, amb l’excepció de Catalunya, Aragó, Navarra, País Basc i Galícia, que també disposen de dret civil propi. Així, idò, en l’esperit secular d’aquests drets antics hi rau l’origen, la història, els costums, la cultura i la llengua del nostre poble.

Per altra part, el reformat Dret Civil balear té la seva particular rellevància perquè és un instrument potentíssim per a millorar la cohesió i justícia socials, ja regula l’activitat privada de les persones en l’àmbit de la mateixa comunitat i constitueix alhora un element social d’identificació. La revisió de la Compilació del Dret Civil de les Illes Balears representa l’enfortiment, l’ampliació, l’actualització i el desenvolupament d’un cos legislatiu propi, i també l’adaptació a les noves realitats i necessitats dels ciutadans.

En aquest sentit, en la reforma destaquen tres figures jurídiques, entre d’altres, en benefici de Menorca:

1.- La successió intestada (els difunts que no han deixat testament fet) a favor dels consells i ajuntaments (fins ara s’emportava l’herència l’Estat).

2.- L’herència en vida, per la  qual es podrà atorgar la successió i transmissió de patrimoni i béns als hereus sense esperar la mort del causant.

3.- La Societat Rural Menorquina (o el que és popularment conegut com a contracte d’amitgeria d’explotacions agràries), que deixa de ser una societat mercantil per passar a societat civil particular i on es contempla i valora l’aportació laboral de la dona i els seus drets contractuals.

Per tot plegat, Més per Menorca celebra l’aprovació de la modificació de la Llei que permet noves lectures del Dret Civil en benefici de concedir disposicions normatives que beneficien la vida dels ciutadans, en aquest cas, dels menorquins i menorquines.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca acusa el Govern Prohens d’abandonar la política industrial a l'illa

El partit menorquinista rep amb estupefacció la notícia que el Govern es desentengui de la gestió del Recinte Firal de Maó

Més per Menorca lamenta que el PP voti en contra del Centre de Recerca en Arqueologia de Menorca

Joana Gomila: “En la Menorca Talaiòtica, quan arriba l’hora de fer feina i aportar finançament el PP no hi és”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit