Més per Menorca demana a la consellera de Cultura quan es tramitarà la Llei de Consultes

Nel Martí recorda que es tracta d’un compromís fixat als Acords pel Canvi i la consellera Tur avança que es durà al Parlament el mes que ve

14/06/2017

Més per Menorca s’interessa per conèixer com està el procés de la Llei de Consultes. Per açò el portaveu de la formació al Parlament, Nel Martí, formularà la setmana següent una pregunta oral a la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, per saber com es troba la Llei de Consultes. “Ens interessa saber com es troba el seu procediment, quan sortirà a exposició pública i quan podria entra el projecte de Llei per a la tramitació parlamentària” , apunta Martí.

Aquest és un dels molts temes fixats als Acords pel Canvi, que va donar viabilitat al pacte de Govern entre les forces progressistes de les Illes Balears representades al Parlament. Aquest punt del pacte diu què l’Executiu “impulsarà una llei de Consultes com a marc de garanties i participació social per a la celebració de referèndums i consultes populars a nivell local, insular i autonòmic en l’àmbit de les seves competències” . A més, l’Estatut d’Autonomia empara la iniciativa, ja que contempla a l’art. 31 les competències pròpies en matèria de consultes.

La consellera de Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, ha avançat que la Llei està prevista que es tramiti al Parlament el mes que ve. Amb tot, indicar que el text jurídic exclou la condició de referèndum a les consultes populars i que faci referència al Títol I de la Constitució, el qual apel·la a la sobirania, que és la del conjunt de l’Estat. Tampoc permet consultes referents a afers tributaris. S’estableixen tres nivells: autonònimic, insular i municipal, en aquest darrer sí pot tenir consideració referendària.

La llei de Consultes Populars ha de permetre donar veu a la gent sobre consultes determinades que puguin dur a terme els governants en qualsevol aspecte social, cultural o polític i que conté els valors de la participació, que era un tema pendent de regular a les Illes.

El portaveu de Més per Menorca al Parlament també recorda la insistència en les polítiques de participació ciutadana, que ha impulsat o recolzat per Més per Menorca durant aquesta legislatura, com són el Consell Escolar de les Illes Balears, El Consell de Joventut, el Consell Econòmic i Socials de les Illes Balears, el Consell Assessor o el Consell de col·lectius LGTBI, entre d’altres. A més, Martí, recorda que Més per Menorca és impulsor de la modificació de la Llei d’Iniciatives Legislatives Populars, en què demana reduir el nombre de firmes per validar-les i per obrir el debat sobre la conveniència de donar vot als majors de 16 anys.

La Llei de Consultes, segons Més per Menorca respon a disposar d’un instrument jurídic important per implicar els ciutadans en la presa de decisions, alhora que compleix amb els mandats constitucionals i internacionals per fomentar la participació social i política de la ciutadania.

 

Notícies relacionades

El PP no es pronuncia sobre la remoció de Le Senne, però vol la seva sortida per interès partidista

Els grups de l'oposició veuen que la fixació del 7 d’agost per celebrar la Diputació Permanent com l’inici del compte enrere per fer fora Gabriel Le Senne com a president del Parlament

Més per Menorca proposa incrementar l’ecotaxa i que el GOIB no destini doblers a fires turístiques

Els menorquinistes presenten una moció al Parlament amb mesures per posar més límits a la massificació turística

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit