Presentam les 13 primeres empreses amb la marca Menorca Reserva de Biosfera

Quatre allotjaments turístics, un restaurant sostenible, tres finques d'horta i producte ecològic i 5 empreses d'activitat turística sota la marca de sostenibilitat de Menorca

30/06/2020

Hotels rurals i urbans, restauració amb productes de la mar i de la terra de Menorca, fruita, hortalisses, mel i ous ecològics o activitats turístiques com el paddel surf, rutes eqüestres, parapent o guies de natura i cultura. Són els primers serveis i productes que compten amb la marca Menorca Reserva de Biosfera i amb la garantia certificada que la seva feina es realitza seguint polítiques de sostenibilitat a l'illa.

Les empreses i productors que ofereixen aquests productes i serveis, un total de tretze, s'han donat a conèixer avui públicament en una trobada mantinguda a l'Hotel Rural Morvedra Nou; el primer que va obtenir la certificació de la marca. La reunió tenia per objecte la presentació pública del primer grup de representants de la marca, així com crear una primera trobada que servís com a espai perquè les empreses i els productors dels diferents sectors de certificació entressin en contacte i poguessin establir sinergies.

La vicepresidenta i consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular vol donar les gràcies i l'enhorabona a les empreses que han obtingut aquest distintiu i anima a que es sumin al projecte més empreses perquè és una gran notícia per tots els menorquins i menorquines que es segueixi el camí de la sostenibilitat a través de la col·laboració entre empreses i administracions.

‘Són un clar exemple que el desenvolupament i la dinamització econòmica ja no només ha d'estar, sinó que, pot estar d'acord amb la protecció dels nostres valors naturals i culturals’, ha declarat la consellera Salord referint-se al grup d'empreses presents. ‘Seguim apostant fermament per aquesta marca com a segell que aglutini l'empresariat de Menorca sota els valors de la Reserva de Biosfera i els objectius de desenvolupament sostenible, i que faci visible el consens pel que de fet ja van apostar ciutadania i sector empresarial fa 26 anys’ ha afegit després de felicitar els nous integrants de la marca.

La reunió s'ha mantingut en un to distès i ha permès a cada empresa presentar el seu projecte davant la premsa i la resta de certificats. Tots ells operen ja sota la certificació després d'haver rebut durant les passades setmanes la comunicació oficial que entraven a formar part de la marca després de superar les diferents fases de supervisió fins a l'aprovació definitiva de la sol·licitud.

 

15 sol·licituds de la marca a tràmit

Aquestes primeres certificacions no han disminuït ritme de sol·licituds per obtenir l'acreditació de més empreses de l'illa. L'Agència Menorca Reserva de Biosfera contínua amb la recepció i estudi de sol·licituds de el distintiu de sostenibilitat, i compta ara amb 15 empreses en diferents fases del procés de certificació. A aquestes 13 certificacions, per tant, s'unirà aviat un segon grup d'empreses acreditades. D'entre elles 3 produccions agroalimentàries, 5 allotjaments turístics, 2 restaurants i 5 empreses d'activitats turístiques

 

13 empreses compromeses amb la sostenibilitat

Quatre allotjaments turístics, un restaurant sostenible, tres finques d'horta i producte ecològic i 5 empreses d'activitat turística compten ja amb la marca de sostenibilitat de Menorca. Això significa que al consumir aquests productes i serveis es compta amb la garantia d'estar contribuint de manera directa a la sostenibilitat a l'illa. Aquestes són les primeres 13 empreses de la marca:

•       Hotel Rural Morvedra Nou. L'hotel familiar, situat al municipi de Ciutadella, porta 22 anys en funcionament i destaca per la seva casa tradicional menorquina, una edificació recuperada de segle XVI. Es tracta d'una finca familiar amb 5 generacions d'història i les seves terres encara avui mantenen el seu ús agrícola i ramader. Destaca per la seva aposta pel producte local, un dels seus distintius, la no utilització de plàstics d'un sol ús o la implementació de tecnologia i polítiques de gestió de residus i ús eficient d'energia.

•       Menorca Walking Birds. Ofereix rutes de natura i senderisme a Menorca amb el guia Javier Méndez, un gran amant de la natura de l'illa, expert ornitòleg i autor de diversos estudis de seguiment de la biodiversitat de Menorca.

•       Cavalls Son Àngel. La seva activitat se centra a oferir rutes eqüestres amb cavall de pura raça menorquina. La seva metodologia de treball amb el cavall, basada en l'aprenentatge natural dins del grup, és una de les raons per les quals el projecte rep la certificació de la marca. Disposa de 45 cavalls en una finca de conreu, bosc i costa de 300 ha.

•       Ses Bruixes Boutique Hotel. Es tracta d'un reconegut hotel ubicat en una antiga casa senyorial restaurada de segle XIX al centre de Maó. Realitza una oferta gastronòmica elaborada amb producte local i ecològic, i destaca pels seus processos de neteja i oferta de tractaments amb productes naturals i biodegradables, i per la gestió eficient de residus i consum energètic.

•       Restaurant El Romero - restauració sostenible. El Romero és un restaurant de producte local i de temporada especialitzat en peix i verdures. Va ser el primer restaurant d'Espanya a obtenir de la Sustainable Restaurant Association dues estrelles de la certificació FoodMadeGood com a restaurant sostenible. Tot el producte que se serveix procedeix de les costes de Menorca i de la xarxa de productors locals Agroxerxa.

•       Parapent biplaça Menorca. L'empresa ofereix vols en parapent a diferents localitzacions de l'illa. L'activitat es realitza sense l'ús de cap mena de motor, aprofitant corrents d'aire tèrmiques i dinàmiques, de manera que no exerceix cap tipus d'impacte ambiental.

•       Isabel Martín, guia turística. Aquesta guia turística amb més de 20 anys d'experiència en el sector ofereix rutes turístiques articulades al voltant dels valors de la Reserva de Biosfera de Menorca. En la seva oferta inclou aspectes culturals, gastronòmics, arqueològics, d'artesania, art, paisatge, fotografia, astronomia, senderisme, i experiències d'ecoturisme com els "banys de Bosc". Martín compta també amb la certificació de guia turística Starlight.

•       Paddel Tour Menorca. Ofereix rutes guiades en paddel surf per la costa de Menorca. L'empresa no utilitza plàstics d'un sol ús i exerceix una activitat sense impacte ambiental. En les sortides que es realitzen amb l'equip d'instructors es fan recollides dels plàstics que suren a l'aigua.

•       Hotel Hevresac. Situat al centre de Maó, aquest hotel urbà de 8 habitacions manté la base i valors de Ses Sucreres, el primer projecte d'Ignasi Truyol i Stéphanie Mahé. A l'igual que aquest, l'hotel Hevresac va utilitzar també materials sostenibles per a la seva posada en funcionament, però apostant per una imatge més cosmopolita i urbana. El producte ecològic i de proximitat, l'eficiència energètica i la forta aposta per la cultura i l'art són les seves senyes d'identitat.

•           Finca de Son Felip i Algairens. Aquestes dues finques situades a Ciutadella formen part d'un mateix projecte agrícola basat en l'agricultura orgànica i regenerativa. Utilitzen tècniques com el maneig holístic, el disseny amb sistema Keyline o la permacultura per cultivar i elaborar aliments tradicionals de gran qualitat i amb certificació ecològica. Aquest model de gestió, indiquen des de l'equip impulsor, frena la desertificació i recupera el paisatge, i pretén ser exportat a altres finques de Menorca, de la Mediterrània i del món.

•           Ses Sucreres. Es tracta d'un petit hotel de poble al barri antic de Ferreries. L'establiment, una casa senyorial de 1844, va ser rehabilitada amb materials i productes ecològics, i segueix un model energètic sostenible. Basa la seva oferta al localisme, treballant amb les entitats, empreses, finques i l'oferta cultural del municipi per donar servei als seus clients.

•       Productes ecològics Santo Domingo. La finca de Santo Domingo es dedica al cultiu de fruita i verdura ecològica i de temporada. El terreny va ser recuperat per Sergio, tècnic en agricultura ecològica i l'última generació d'una família de tradició agrícola. Compten amb més de 50 productes durant l'any, que venen tant a la pròpia finca com a domicili i en el mercat AgroMaó. Fan un ús eficient de l'aigua es proveeixen amb energia renovable.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca demana al Consell que torni a posar en marxa el servei de bus a espais naturals

Els menorquinistes recorden a Vilafranca que només hi queden 54 dies per a l’estiu i que “no està fent res per reduir l’impacte de la massificació turística”

Més per Menorca rebutja frontalment la proposta del PP de permetre el lloguer turístic en rústic

Josep Juaneda: "El senyor Vilafranca vol omplir els galliners de turistes"

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit