Menorca necessita un model diversificat que impulsi a tots els sectors productius

Josep Castells, cap de llista al Parlament, i Francesca Gomis, número 3 al Consell, han explicat avui algunes propostes econòmiques per millorar els diferents sectors des dels potencials valors que té l’illa.

06/05/2019
Josep Castells i Francesca Ramis, al Centre BIT Josep Castells i Francesca Ramis, al Centre BIT

L’economia de Menorca està fonamentada sobre un potent sector turístic que acapara un altíssim percentatge del PIB, un fet que en genera, per tant, una forta dependència d’aquest sector, les empreses de les quals som majoritàriament de capital forà. Per tant, la inversió d’aquestes firmes turístiques va dirigida a l’obtenció del màxim rendiments econòmic en el mínim de temps possible.

És aquí on Més per Menorca creu que el model econòmic s’ha de reorientar per desenvolupar-se en base a criteris de sostenibilitat, tenint en compte els valors mediambientals de l’illa i el compromís de Reserva de Biosfera que precisa d’actuacions imminents per a una transició del model energètic.

Francesca Ramis, número 3 al Consell, ha explicat que “la diversificació econòmica requereix de nous perfils professionals. Per açò implantarem un nou cicle de formació professional en energies renovables, donat que a les Illes Balears no n’hi ha cap. Entenem, per tant, que seria molt necessari poder-lo ubicar a Menorca”.

Igualment, l’economia que  el sector turístic ha de poder vehicular-se per revifar la resta de sectors de l’illa. La economia passa per la diversificació i a més de l’impuls a la indústria i agricultura. Arran d’aquesta voluntat, el cap de llista de Més per Menorca al Parlament, Josep Castells, ha dit que “per açò vam posar en marxa el Centre BIT de Menorca en un temps rècord. I avui en dia és un viver d’empreses innovadores i de base tecnològica. Volem que els serveis d’aquest centre s’apropin a cada poble per facilitar a tots els que vulguin crear una nova empresa”.

El panorama del mercat laboral a l’illa no és, actualment, cap esperança per mor d’un atur considerable; una mà d’obra poc qualificada que va acompanyada d’una contractació laboral de sous precaris i inestables que provoquen la permanència a la inseguretat i la limitació dels treballadors i les seves famílies al benestar desitjat.

Amb tot, Menorca disposa de valors potencials per enllestir un model econòmic que faci possible millorar el conjunt de la societat, protegir l’entorn natural i oferir moltes i noves activitats per atraure un turisme alternatiu més sostenible i que es manifesti respectuós amb la fragilitat de l’illa.

Arran d’aquest anàlisi, Més per Menorca proposa mesures per a treballar el canvi amb el compromís de donar més suport a la indústria, a l’agricultura a impulsar, seriosament, una oferta de formació professional i a l’economia del coneixement que establesqui més diversificació, més sostenibilitat i més ocupació.

Així, enumeram a continuació algunes idees del plec de propostes:

  • Al centre BIT,  promourem la descentralització dels programes de suport a les empreses que ara només es presten a la seu de Palma de la Fundació Bit per tal que s’imparteixin directament a Menorca. A més, del Centre Bit, promourem que a cada municipi hi hagi espais de viver d’empreses. Tots els centres oferiran en xarxa un suport integral als emprenedors i a la creació d'empreses.
  • Donarem suport a la innovació en el sector del calçat promovent un conveni entre la CAIB i els dos principals centres tecnològics estatals.
  • Promourem la creació de dos centres de recerca científica a Menorca, un dedicat a la prehistòria i un altre dedicat a la biologia marina, a partir de la col·laboració entre les administracions públiques. Aquestes centres estaran liderats per científics de reconegut prestigi.
  • Impulsarem la gestió integrada del sector agrícola-ramader i industrial alimentari, incloent la definició de perfils professionals, oferta formativa, cooperativisme, diversificació, transformació i distribució.
  • Implantarem a Menorca el cicle formatiu de formació professional en energies renovables (actualment no s'imparteix a cap centre de Balears)

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Candidats de Més per Menorca a la seu de Ciutadella.

Més per Menorca es consolida i seguirà aportant a les polítiques progressistes

La formació menorquinista es mostra satisfeta dels resultats pel fet de poder seguir aportant al canvi iniciat fa quatre anys i per refermar el projecte menorquinista.

Menorca és la seva gent

Menorca és la suma dels qui van i els qui venen. Dels qui marxen i els qui queden, i dels qui encara no han arribat. Menorca ets tu.