“Si els menorquins em donen la seva confiança, a Madrid sentiran parlar de Menorca"

Eduard Riudavets és el candidat de Més per Menorca al Senat

16/04/2019

Eduard Riudavets i Florit, nascut a Alaior el 1959 , viu a Ciutadella de Menorca des de fa trenta-cinc anys. Mestre del CEIP Joan Benejam de Ciutadella, és el candidat de Més per Menorca al Senat. No és nou en el món de la política ja que compta amb una contrastada experiència a les institucions. Milita al PSM-Més per Menorca des de 1979 i ha exercit sota aquestes sigles en diferents llocs institucionals. Va ser regidor a Alaior, delegat d’Educació a Menorca i diputat  i secretari primer de la Mesa del Parlament de les Illes Balears. 
 
-Per què el repte d’optar a ser Senador? 
- Perquè per a les persones que creim en la llibertat i la justícia el compromís no s’acaba mai. Més per Menorca va dipositar la seva confiança en mi i no vaig dubtar ni un moment en acceptar el repte. A més estic convençut que és necessari que Menorca compti amb una veu pròpia a Madrid, una veu sense hipoteques, una veu que no estigui sotmesa a les instruccions dels partits estatals, una veu que defensi d’una vegada per totes els interessos de la nostra illa... Fa més de quaranta anys que Menorca elegeix un senador i més de quaranta anys que aquest senador es converteix, legislatura rere legislatura, en un simple peó que es limita a prémer el botó que els seus caps madrilenys li indiquen...Crec que és ben hora que el senador per Menorca sigui qualque cosa més que una figura decorativa. 
 
-Quin panorama polític veu en aquestes eleccions del 28-A? 
- Obert. Un panorama més obert que mai. La política ja no es juga a blanc o negre. El vell esquema bipartidista està agonitzant sinó és ja mort. S’ha demostrat en anteriors eleccions i estic convençut que en aquestes es farà encara més evident. 
 
-Entén que estam davant un col·lapse democràtic per la convulsió social viscuda darrerament en diferents àmbits (procés català, corrupció, tribunals, economia, etc.)? 
- Al meu parer estam vivint la crisi d’un sistema. La corrupció generalitzada, més evident i escandalosa en el Partit Popular però que també esquitxa a la resta de partits que han sostingut aquest sistema; la manca de resposta política a un problema polític com és l’anhel independentista de milions de catalans; les polítiques repressives i de judicialització; el retrocés en les llibertats i drets civils; la desigualtat social que la darrera crisi econòmica va posar en evidència de manera sagnant... Tot plegat em fa venir al cap la famosa frase de Gramsci: “El vell món es mor. El nou triga a néixer. En aquest clarobscur sorgeixen els monstres”. I, de ben segur, que n’estan sorgint de monstres, però estic confiat que un nou món està per néixer. Aquesta és la nostra tasca com a progressistes, fer que sigui més just, solidari, lliure... 

-Davant açò, idò, quina és l’aposta de Més per Menorca? 
- Més per Menorca es mantindrà fidel al seu ideari, no retrocedirà ni cedirà. La nostra aposta és clara, no som, ni volem ser, tebis o opacs. Defensam, i simplement em limit a reproduir el nostre ideari fundacional; els drets polítics del poble de Menorca; una economia social al servei de les persones que garantesqui equitat i igualtat; el respecte i la igualtat d’oportunitats de totes les persones amb independència del seu origen, del seu gènere i orientació sexual; la sostenibilitat territorial, la llengua i la cultura pròpies de Menorca com a element fonamental d’identificació col·lectiva; i el republicanisme, com a model social de cohesió, transparència i d’aprofundiment democràtic. 
 
-Vostè ha dit que a Madrid “no el faran callar”. Quines seran les primeres accions? 
- No som il·lús i sé que no serà fàcil. Però puc assegurar que tot just arribar al Senat aprofitaré totes les escletxes reglamentàries per introduir propostes sobre millor connectivitat aèria i marítima per a Menorca, tarifa fixa pels passatges d’avió, bonificacions fiscals per al transport de mercaderies, finançament just per a les Illes Balears, etc... però, sens dubtes, també se sentirà la meva veu en contra de qualsevol retallada social, retrocés en les llibertats o recentralització de l’estat. 
 
-Què necessita Menorca per agafar-se al futur? 
- A la legislatura 2003-2007, essent diputat al Parlament de les Illes Balears, vaig ser un dels redactors de la reforma de l’Estatut d’Autonomia que va dotar de competències pròpies els consells insulars i potestat reglamentària. Va ser el màxim que vam aconseguir, però llavors ja defensava, i seguesc defensant, que Menorca ha d’autogovernar-se, que només prenent a la nostra illa les decisions que ens afecten podem enfrontar el futur. Cal arribar a la màxima potencialitat que l’actual Estatut ofereix i anar més enllà, reclamant una i altra vegada allò que consideram just. Vull una Menorca que, en paraules del poeta sigui “noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç” i això només ho podrem aconseguir si som capaços, com a societat, de bastir un model econòmic propi, sostenible i eficaç, a la vegada que preservam el nostre territori i fem possible que la nostra llengua i cultura siguin cada dia més vives i esponeroses.  
 
-El preocupa la irrupció de VOX? 
- De fet aquest partit d’ultradreta no és altra cosa que el Partit Popular sense maquillatge, ha existit sempre, si bé subsumit dins un magma dretà que ara ha explotat. Em preocupa que no hi hagi una dreta democràtica que rebutgi amb contundència, com passa a altres països d’Europa, tot el que sigui neofeixisme. M’indigna, i molt, que es proposin mesures racistes, homòfobes, misògines... i que s’enaltesqui el franquisme. En tot cas, preocupació o no, una cosa tenc clara, el feixisme cal combatre’l i se’l combat amb més democràcia.  
 
-I com veu l’actual PSOE de Pedro Sánchez? 

- Com sempre. Ensumant d’allà on ve el vent per posar-s’hi a favor.  
 
-La proliferació de candidatures al Senat (PSOE, Unides-Podem, PP, Vox, C’s, El PI i Més per Menorca), per a tan sols un escó menorquí, el fa ser més optimista? 
- Esser menorquinista, nacionalista d’esquerres, ecologista, feminista... és esser el que acostum a qualificar com “optimista històric”. Sabem que res ens serà fàcil, que res se’ns regala, que les nostres lluites són llargues i dures...però que tard o prest les nostres idees amaren la societat. No és la primera vegada que hi ha un bon grapat de candidatures en unes eleccions, la diferència rau en que els partits tradicionalment hegemònics, pels quals s’havia fet a mida el sistema electoral, són només una ombra del que abans eren i que els electors s’han adonat que els vells esquemes han caducat. Tot és possible. Com diu el nostre slogan electoral... “Amb tu és possible!”. 
 
-Sembla que es tracta d’una contesa electoral de dretes-esquerres, del bloc conservador vers el bloc progressista. Quin pronòstic en fa? 
- No compartesc aquesta diagnosi. És, al meu parer, excessivament simplista. Recomptats els vots i assignats els escons les fronteres es dilueixen. Hem vist ja un pacte d’investidura PSOE-Ciudadanos, hem vist al PSOE permetre, amb la seva abstenció, un govern de la dreta. Malauradament, al final, els poders financers forcen aliances que cinc minuts abans eren anatemitzades.  Només una cosa tenc per segura, si el poble menorquí m’atorga la seva confiança, a Madrid sentiran parlar de Menorca, governi qui governi. Açò és una promesa. Una promesa que compliré. 

 

Notícies relacionades

Candidats de Més per Menorca a la seu de Ciutadella.

Més per Menorca es consolida i seguirà aportant a les polítiques progressistes

La formació menorquinista es mostra satisfeta dels resultats pel fet de poder seguir aportant al canvi iniciat fa quatre anys i per refermar el projecte menorquinista.

Menorca és la seva gent

Menorca és la suma dels qui van i els qui venen. Dels qui marxen i els qui queden, i dels qui encara no han arribat. Menorca ets tu.