Aposta decidida de Més per Menorca per un model d’energia neta i autosuficient

Maite Salord, cap de llista al Consell, i Oriol Baradad, número 3 al Parlament, han explicat avui matí la necessitat d’aplicar polítiques decidides per substituir els sistemes energia carbonitzada per un nou model d’energia alternativa.

08/04/2019

La política energètica és un punt cabdal en els programes de Més per Menorca. Ho és perquè forma part d’una visió insular que malda per protegir el territori de la contaminació, pel desenvolupament sostenible i assenyat, per la decidida lluita contra el canvi climàtic i per aconseguir la sobirania energètica a través d’una clara transició cap a la producció d’energia neta. I tot açò és possible i tan sols cal voluntat política.

Més per Menorca està convençuda de portar a terme aquest canvi a l’illa i així ho han explicat avui matí la cap de llista al Consell, Maite Salord, i el número 3 de la llista al Parlament, Oriol Baradad.

Salord ha vinculat la transició energètica a la transició social, “i entenem que aquest fet només el pot dur a terme un partit menorquinista com Més per Menorca. Impulsarem l’autocomsum, i també les cooperatives i petits empreses lligades a l’energia renovable perquè acomplesquin dos objectius: el primer, que els el beneficis de les renovables es quedin a Menorca i, segon, es pugui retornar capital jove format en aquests àmbits i es puguin desenvolupar professionalment a la nostra illa”

Menorca ha d’arribar a ser autosuficient, o sigui cal caminar cap a la consecució de la sobirania energètica, obtinguda a través de nous sistemes i instal·lacions de producció d’energia neta en els diferents àmbits, amb les premisses d’impulsar espais públics per a la generació d’energia solar i fotovoltaica; repotenciar el parc eòlic des Milà, regular les noves iniciatives empresarials interessades en la producció d’energies renovables, etc.

En aquest sentit, Oriol Baradad, ha explicat la importància del model energètic, “que té dos formes de fer: seguir com fins ara, depenent de l’exterior i de les empreses lligades a les ‘portes giratòries’, o bé la proposta que feim des de Més per Menorca: ser energèticament sobirans, no dependre de l’exterior i poder fabricar a Menorca l’energia que necessitam”

Més per Menorca també d’impulsarà una legislació que incentivi la transició energètica amb mesures d’eficiència, com ara les d’autoconsum residencial, sistemes solars tèrmics, instal·lacions  a edificis públics, etc.

Cal afavorir el foment d’una nova economia entorn de l’energia neta que es considera important que compti amb participació de capital insular, per tant s’incentivarà la inversió local perquè ajuda a diversificar uns beneficis que també revertiran a Menorca i, per tant, produiran un millor repartiment de la riquesa.

Els candidats entenen que a mig termini Menorca s’ha de marcar l’objectiu d’esdevenir un territori autosuficient des del punt de vista energètic, amb un model eficient i sostenible.

 

Notícies relacionades

Candidats de Més per Menorca a la seu de Ciutadella.

Més per Menorca es consolida i seguirà aportant a les polítiques progressistes

La formació menorquinista es mostra satisfeta dels resultats pel fet de poder seguir aportant al canvi iniciat fa quatre anys i per refermar el projecte menorquinista.

Miquel À. Maria, Josep Castells, Maite Salord i Patrícia Font.

Més per Menorca proposa crear dos centres de recerca científica a l’illa

El candidat número 1 al Parlament, Josep Castells, ha parlat avui sobre la creació d’un centre dedicat a la prehistòria i un altre a la biologia marina. S’impulsaran conjuntament amb la UIB o altres universitats.