Declaració de Menorca

Document signat dia 16 de setembre de 2017 a Maó per les forces d'ERC, BLOC-Compromís, EH Bildu, BNG i MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca.

28/09/2017

Las formacions polítiques sotasignants, reunides a Maó, dia 16 de setembre del 2017, declarem:

Els pobles que conformem l'Estat espanyol trobem en ell sordesa davant les demandes socials, econòmiques i polítiques. Concretament denotem la ineficàcia de l'Estat per a generar millors condicions per a les classes treballadores i per a generar canvis reals en el model institucional i d'organització política i territorial, així com el perjudici que això genera per als nostres pobles.

Per una banda, l'Estat demostra dia rere dia l'exercici d'una democràcia de molt baix perfil, on de la divisió de poders se n'ha fet una quimera, de la corrupció una marca i de la laïcitat un somni. Per l'altra, l'Estat no demostra cap voluntat de canvi real en l'àmbit institucional o de poder polític, aferrant-se a una monarquia caduca i anacrònica com a excusa per a no generar una vertadera transició política.

Finalment, l'Estat es mostra ineficaç per a generar alternatives polítiques, donar resposta a les demandes ciutadanes, lluitar contra la desigualtat social, la precarietat laboral o la fuita de joves i cervells, generar una distribució efectiva de la riquesa, eliminar les múltiples violències masclistes i superar la precarietat de la vida de les dones, garantir la nostra supervivència cultural i lingüística, potenciar la identitat pròpia, i per a generar un full de ruta envers la globalització basat en un discurs clar a favor a la pau, l’equitat, la sostenibilitat i la solidaritat.

És doncs, davant aquesta realitat, que els partits de l'Esquerra Sobiranista ens presentem davant els nostres pobles com a única eina possible per avançar, des de l'internacionalisme, cap a una democràcia plena, unes institucions netes i laiques i una vertadera separació dels poders legislatiu, executiu i judicial.

Exposem també la voluntat de coordinació entre les forces polítiques signants i declarem que, en aquesta col·laboració, seguirem perseguint la sobirania plena per als nostres pobles, els quals tenen dret a decidir sobre el model econòmic, polític i social en què es constitueixen, així com la seva relació amb la comunitat internacional.

Pels pobles, per la solidaritat entre ells i pels valors universals de la igualtat, la justícia i de la llibertat; signen:

 

Més per Menorca            

Bloque Nacionalista Galego            

Euskal Herria Bildu

BLOC - Compromís

Més per Mallorca

Esquerra Republicana de Catalunya

 

Notícies relacionades

Manifest de Més per Menorca

Un futur millor és a les nostres mans