Contractada la redacció del Pla Director Arquitectònic del Llatzeret

L’acord signat entre la consellera Maite Salord i la UTE Eco-Llatzeret és de 39.000 euros i permetrà rehabilitar i impulsar tot aquest recinte patrimonial ubicat al port de Maó.

26/06/2019
Salord amb l'arquitecte Ferran Vizoso de UTE ECO-Latzeret. Salord amb l'arquitecte Ferran Vizoso de UTE ECO-Latzeret.

La vicepresidenta i consellera de Promoció Turística, Maite Salord, ha signat avui el contracte de serveis per a la redacció del Pla Director Arquitectònic del Llatzeret de Maó que permetrà dur a terme el compromís de l’equip de govern de rehabilitar i impulsar aquest espai tan emblemàtic de l’illa, amb el representant de l'empresa adjudicatària UTE Eco-Llatzeret, l’arquitecte Ferran Vizoso.

Salord subratlla la importància de la creació d’un instrument tècnic i econòmic que garanteixi programar, de la forma més adient i en funció de les prioritats tècniques i econòmiques, les futures actuacions per tal de conservar, protegir i posar en valor el conjunt que conforma el Llatzeret de Maó, declarat Bé d'Interès Cultural, com equipament públic i adaptar-lo als possibles nous usos que s'hi donin, principalment, amb finalitat turística, educativa, cultural, cívica i administrativa

L'estat de conservació actual d'alguns dels elements que conformen el conjunt del Llatzeret és deficient i requereix d'actuacions urgents per evitar el seu deteriorament. Es tracta principalment de les edificacions existent a la part més propera a Cala Taulera, i que el ministeri no feia servir. Els treballs de redacció del Pla Director han de permetre assolir objectius com ara establir les línies d'intervenció i actuació sobre els immobles i els espais lliures de l'entorn, destacant-ne les més urgents i prioritàries; per a poder recuperar i protegir del deteriorament el conjunt monumental del Llatzeret; per fer-los funcionals als possibles nous usos i per fer visitable de forma segura al públic general les zones més representatives; així com establir els criteris d'intervenció més adequats per a la restauració i consolidació de les edificacions i dels espais lliures.

El contracte de serveis per a la redacció del Pla Director s'ha adjudicat per 39.000 euros (IVA exclòs) i disposa d’un termini d’execució total de 6 mesos. La UTE Eco-Llatzeret compta amb un equip de feina multidisciplinar donades les característiques de gran valor patrimonial de l’espai. D’aquesta manera, es valora l’experiència professional de l’equip tècnic relativa a treballs vinculats amb el patrimoni històric, artístic i arquitectònic.

El Llatzeret va ser construït entre els anys 1793 i 1807 i destinat a l'ús d'instal·lació sanitària pel tractament de malalties infeccioses i aïllament de sospitosos de posseir-les prèvia quarantena en el mateix. En el seu moment va ser dels millors d'Europa. A principis del segle XX va ser rehabilitat, encara amb l'ús sanitari d'aïllament, fins que l'any 1920 va passar a ser un recinte de vacances per a fillets i a partir de 1967 residència d’estiu per als empleats del Ministeri de Sanitat.

El Llatzeret constitueix un conjunt arquitectònic de gran valor monumental i històric què l'any 1985 va ser declarat Bé d'Interès Cultural per la disposició addicional segona de la Llei 16/1985 del Patrimoni Històric Espanyol com a bé què es contrau del Decret de 22 d'abril de 1949 sobre la protecció dels castells espanyols. Des de l'any 1985, després d'una important inversió del Govern central per a la rehabilitació d'una part de les seves instal·lacions, acull diverses trobades de caràcter formatiu i cultural, com l'Escola de Salut Pública de Menorca.

Per mitjà del Decret 38/2014 de 29 d’agost de 2014, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va assumir el traspàs de l'anomenat Centre de Formació del Llatzeret de Maó. El Consell de Govern de les Illes Balears, en data 17 d’octubre de 2014, va aprovar el traspàs al Consell Insular de Menorca del Llatzeret, el qual va ser aprovat per unanimitat de tots els grups polítics en el Ple de dia 27 de febrer de 2015.

Val dir que entre els objectius del departament de Promoció Turística sempre s'ha destacat el programa de gestió del Llatzeret amb la realització d'inversions per millorar les infraestructures internes d’aquest espai i adaptar-les als possibles nous usos que s'hi donin, així com per donar a conèixer el recinte al menorquins i visitants.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa limitar el consum als grans consumidors d’aigua

El partit menorquinista assenyala que només hi queden 32 dies per a l’estiu i demana al Consell Insular que ajudi els ajuntaments a impulsar les ordenances municipals

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit