El futur energètic de Menorca

ORIOL BARADAD - Candidat nº 3 al Parlament

09/04/2019
Oriol Baradad Oriol Baradad

Des de Més per Menorca volem que Menorca conservi el seu territori, però també creiem que hem de ser capaços de generar l’energia que necessitem i per això hem de planificar quines accions i estratègies s’han de seguir per combatre el canvi climàtic.

Menorca ha d’apostar per la sobirania energètica d’una forma molt ferma, implementant progressivament les energies renovables en el territori de forma decidida. Es tracta, per tant, d’un doble objectiu: utilitzar fonts d’energia neta i apostar per infraestructures energètiques que permetin la no-dependència exterior en el subministrament.

Durant aquesta legislatura s’han posat les bases per trobar l’equilibri entre la protecció del territori i la instal·lació d’infraestructures de producció d’energia neta, i s’ha impulsat i construït, juntament amb altres actors polítics i socials, un marc legal propici per la transició energètica que necessita Menorca. Els anys vinents son clau, ja que s’ha d’aprofitar aquest potencial i s’ha d’apostar decididament per fonts renovables locals, així com també s’ha de fer un ús més eficient de l’energia.

Des de Més per Menorca consideram que a mig termini Menorca s’ha de marcar l’objectiu d’esdevenir un territori autosuficient des del punt de vista energètic, amb un model eficient i sostenible. Per això, treballarem perquè s’apliqui i desenvolupi la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de les Illes Balears, encaminant Menorca cap a un model energètic renovable i facilitant el procés de transició cap a un 85% d'energies renovables en la generació elèctrica amb l'horitzó de 2030. Crearem, en col·laboració amb ajuntaments i Govern, una agència que tindrà com a objectiu la promoció activa de les energies netes, amb l’horitzó del 50% d’energies netes, en la generació d'energia elèctrica, per a l’any 2025 i del 85% pel 2030.

El consens social i polític per definir el mapa d’ubicació de les noves instal·lacions de producció d’energia és un dels punts claus que tenim a Més per Menorca. S’hauran de considerar els criteris d’eficiència energètica i econòmica, la minimització dels efectes sobre el paisatge i el patrimoni natural i cultural, i els beneficis socials de la participació col·lectiva en la generació d’energia neta.

Des de Més per Menorca fomentarem les energies renovables, per exemple a través de bonificacions fiscals, facilitant l’autoconsum energètic i avançant cap a la sobirania energètica i promourem l’energia solar fotovoltaica com a eina de desenvolupament de l’autoconsum. També afavorirem l’energia solar tèrmica en l’àmbit residencial com una manera de gaudir d’aigua calenta quasi tot l’any, aprofitarem la titularitat pública del Parc eòlic de Milà per promoure la seva repotenciació allargant la seva vida útil i impulsarem les energies renovables marines com l’eòlica marina.

L’economia també és un aspecte clau per Més per Menorca ja que consideram que és molt important que les instal·lacions tenguin capital local, per tant, afavorirem la inversió local en renovables, ja que és la millor forma de generar impactes econòmics positius que reverteixin a la nostra illa fent un repartiment de la riquesa.

Aquestes són només algunes de les propostes que des de Més per Menorca defensarem des de les institucions durant els propers quatre anys. Perquè tenim projecte, sabem el futur que volem, i som l’eina per aconseguir-lo.

 

Notícies relacionades

L’aigua ja no ens cau del cel: set punts per pensar la gestió hídrica a Menorca

Esteve Barceló, Secretari d'Organització de Més per Menorca

Humanitzar la política per a transformar la societat

Josep Juaneda, coordinador general de Més per Menorca

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit